Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Det krävs för att grannen ska bli vräkt

Det krävs mer än ludd i torktumlaren för att grannen ska bli vräkt.
Det krävs mer än ludd i torktumlaren för att grannen ska bli vräkt.

Barnskrik och fester då och då. Det får den som bor i ett flerfamiljshus acceptera, enligt Monika Jukic, jurist på Sveriges Bostadsrättscentrum, SBC. Blir störningarna däremot skadliga för din hälsa riskerar grannen att bli vräkt.

Sveriges Bostadsrättscentrum, SBC, hanterar dagligen rapporter kring störande grannar i flerfamiljshus. Oftast handlar det om någon som röker på balkongen, ludd i torktumlaren och hög musik.

– Bor man i ett flerfamiljshus får man acceptera vissa saker och om man stör sig på något är det bäst att prata med sina grannar. Vill man inte det kan man kontakta styrelsen om man bor i en bostadsrätt. De gör sedan en objektiv bedömning, säger Monika Jukic.

De störningar som kan leda till att en bostadsrättsinnehavare sägs upp från föreningen kan delas in i två grupper: störningar som kan vara skadliga för hälsan och störningar som försämrar boendemiljön. Uppsägning får dock endast göras om den boende inte följer styrelsens tillsägelse.

Enligt Monika Jukic är det styrelsen som har ansvaret för att de boende inte ska utsättas för allt för stora störningar.

– Man behöver exempelvis inte acceptera att grannarna har fest hela nätterna vid upprepade tillfällen.

Men grannar som stör gör det inte bara av illvilja.

– I vissa fall kan det handla om personer som har psykiska störningar eller om tragiska familjeförhållanden, säger Monika Jukic.

Vilka är de mest anmärkningsvärda störningar som har rapporterats in till er?

– Ett exempel är pensionärspar som var oförmögna att ta hand om alla sina katter. I brist på kattlådor uträttade katterna sina behov lite varstans i lägenheten vilket ledde till att lukten blev olidlig och spred sig till trappuppgång och övriga lägenheter.

– En annan person samlade på saker tills hela lägenheten var full av skräp och skadedjur kröp omkring och en kraftig stank spred sig till övriga delar av huset.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.