Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

”Det ser ut sådär hela tiden”

Bilder på Postnords postsäckar i september.
Bilder på Postnords postsäckar i september. Other: Privat

Svårigheterna för Postnord fortsätter. Enligt nya uppgifter som DN tagit del av är paketkaoset på Arlanda snarare normalförhållande än undantagsfall.

Under måndagen rapporterade Svenska Dagbladet om den svåra situationen som uppstått för Postnord efter Black Friday. Paketen kommer in snabbare än vad Postnord kan hantera och bilderna från SvD visar att många av säckarna lämnas ute i regnet på Arlanda.

Via distributionschef Erika Ahlqvist har Postnord kommunicerat att paketkaoset beror på rekordhandeln under Black Friday samt att situationen som SvD:s bilder visar är ett undantag. En bedömning som postfacket Seko också delar.

– Det är en extremt ansträngd situation, också utifrån de volymer som väller in från Kina. Det är svårt att få en föraning om hur mycket som ska dyka upp. Ur vårt perspektiv gör våra medlemmar sitt yttersta för att göra det här jobbet och vi tycker att de gör det bra, säger Daniel Hansen, förhandlingsansvarig för terminalnätet på Seko. 

Enligt nya uppgifter till DN hör paketkaoset snarare till vanligheterna.

– Det ser ut sådär hela tiden. Det där är i och för sig bland de värre gångerna, men det är mer eller mindre alltid sådär egentligen, säger en centralt placerad källa till DN.

Bilden ovan är tagen i september, med tryggt avstånd till högtider eller populära shoppingdagar. Enligt DN:s källa, som är anställd på Arlanda, har alla som arbetar på insidan tillgång till området där säckarna ligger.

– Det är många som hanterar säckarna, personal på Arlanda som inte arbetar på posten, säger källan till DN.

Thomas Backteman, kommunikationschef för Postnord, säger att Postnords terminal på Arlanda inte längre ser ut som bilderna visar.

– Bilderna från september som visade att säckarna stod på marken, så ser det inte ut längre. Vi har en fungerande verksamhet ute på Arlanda och börjar varje måndag med en ren platta och en ren terminal, säger Thomas Backteman.

Ungefär 160.000 försändelser kommer in från Kina dagligen och Postnord har anlitat 40 personer i ett försök att hantera volymerna.

– Vi har full kontroll på de här flödena. Utmaningen är att vi inte vet vad som kommer från Kina. Det är en verklighet av den ökande e-handeln, säger Thomas Backteman.

I samband med att paketsituationen på Arlanda uppdagades har fler och fler så kallade nativeannonser dykt upp, där Postnord kommenterar de ökande volymerna. Men att det skulle vara en form av krishantering håller Thomas Backteman inte med om. 

– Nej det handlar inte om det. Vi började med det två veckor innan bilderna från Arlanda offentliggjordes.

Läs även: Paketen på Arlanda symtom på Postnords sjuka.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.