Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

”Det tog ett år att få Svanenmärket”

3 frågor till Fredrik Åström, vd på Södertuna slott som är Sveriges första slott med Svanenmärkning.

Är det någon skillnad på slottet nu när det är Svanenmärkt?
– Ja, vi har mycket mer källsortering och vi har bytt värmepump och belysning. Vi har också satt upp rörelse-vakter vid dörrar så att lampor är tända endast när någon är i närheten. Det tog drygt ett år att ställa om för att få Svanenmärket.

Märker gästerna någon skillnad?
– Det är främst mat och dryck som gästerna kan se skillnad på. Vi jobbar mer med Kravmärkta livsmedel och vi har tagit bort en stor del av allt flaskvatten, i stället kolsyresätter vi kranvatten. Och vi försöker jobba ännu mer med lokala produkter.

 Vad kommer härnäst på miljö-agendan?
– Vi kommer kontinuerligt att byta ut tjänstebilar, leveransbilar, traktorer och gräsklippare. Det gäller att hitta elalternativ som är bättre. Dessutom kommer vi att se över sänglinne och köpa in miljöcertifierade linnen nästa gång. Och när vi behöver byta sängar kan man också se till att dessa är miljömärkta.
 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.