Sedan den amerikanska nischbanken Silicon Valley Bank gick omkull har oron spridit sig på finansmarknaden.
DN sammanfattar vad som har hänt i SVB-kollapsen.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-22 16:12
Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/detta-har-hant-i-svb-kraschen/
Sedan den amerikanska nischbanken Silicon Valley Bank gick omkull har oron spridit sig på finansmarknaden.
DN sammanfattar vad som har hänt i SVB-kollapsen.
Du vet väl att du kan skapa ett gratiskonto på DN? Som inloggad kan du ta del av flera smarta funktioner.
● Fredagen den 10 mars stängde den amerikanska bankövervakningsmyndigheten FDIC a Silicon Valley Bank och tog kontroll över tillgångarna. Banken är USA:s 16:e största och är främst inriktad på techsektorn.
● SVB är den största amerikanska banken att gå omkull sedan finanskrisen 2008. Beskedet har skapat oro för att problemen ska sprida sig till andra banker och har fått börserna att backa.
● Bakgrunden till kraschen är att SVB under pandemin gjorde stora investeringar i statsobligationer. Placeringen har låg risk, men räntehöjningarna har fått obligationernas värde att sjunka kraftigt.
● Dagen före kollapsen tvingades SVB sälja av innehavet med stor förlust. För att stärka likviditeten meddelade banken att den skulle ta in över 20 miljarder kronor i nytt kapital. I stället drabbades kunderna av panik och på ett dygn tömdes banken på 420 miljarder kronor. Samma dag föll aktiekursen med 60 procent.
● Omkring 96 procent av allt insatt kapital på banken omfattades inte av myndigheternas insättningsgaranti, som bara gäller upp till 2,5 miljoner kronor. Den amerikanska riksbanken Fed har dock meddelat att sparare ska kunna få ut sina pengar på måndagen den 13 mars.
● Myndigheterna har också stängt den New York-baserade kryptobanken Signature Bank och fler är pressade. Samtidigt kommer banker och andra finansinstitut som bedöms vara i riskzonen efter SVB:s kollaps att erbjudas ett årslångt lån för att stabilisera läget.
● Svenska Finansinspektionen (FI) har skärpt bevakningen av finansiella marknader efter kraschen. Myndigheten håller möten med med svenska banker och försäkrings- och tjänstepensionsbolag, för att få en bild av hur bolagen är exponerade mot amerikanska banker och de sektorer som krisbankerna är inriktade på.
● Pensionsförvaltaren Alecta räknar med att förlora tolv miljarder kronor som investerats i de berörda bankerna. Det rör sig dock om en bråkdel av den totala summan som förvaltas och konsekvensen för pensionsspararna bedöms vara liten.
● När börsen öppnade efter den dramatiska helgen blev det en skakig handelsdag och banksektorn rasade stort. Breda S&P500 stängde på minus 0,2 procent och Dow Jones industriindex föll med 0,3 procent, medan tekniktunga Nasdaq steg 0,5 procent.
Läs mer:
Carl Johan von Seth: Silicon Valley Bank gjorde världens säkraste placering – och dukade under