Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-20 17:04

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/din-ekonomi/allt-fler-tar-ut-tjanstepensionen-pa-kort-tid/

Din Ekonomi

Allt fler tar ut tjänstepensionen på kort tid

Foto: Magnus Hallgren

Allt fler tar ut sin tjänstepension tidsbegränsat, det vill säga inte under resten av livet.

Det kan komma att sätta enskilda pensionärer i ekonomiskt trångmål – och ställa samhället inför ökande kostnader.

Dan Lucas
Rätta artikel

Tjänstepension sågs en gång i tiden som något som skulle ge guldkant åt pensionärslivet, det där lilla extra som inte täcktes av det allmänna pensionssystemet.

Den tiden är förbi. Medellivslängden ökar, men vi skjuter inte upp tidpunkten för pensioneringen i motsvarande mån. Det gör att den allmänna statliga pensionen ger allt mindre pension i förhållande till slutlön, när den måste räcka längre.

Därmed blir tjänstepensionen allt viktigare och det är därför ett oroande tecken att allt fler tar ut tjänstepensionen på en begränsad tid och inte livsvarigt.

År 2012 var det hos pensionsförvaltaren AMF över 60 procent av tjänstepensionskapitalet som togs livsvarigt, det vill säga de nyblivna pensionärerna nöjde sig med en mindre summa varje månad, men den räcker å andra sidan hela livet ut.

I fjol var den andelen 42 procent. Hela 58 procent av de nyblivna pensionärerna valde att ta ut pensionen tidsbegränsat, de flesta på fem eller tio år. 

– Det är en väldigt snabb förändring, konstaterar Dan Adolphson Björck, ekonom på AMF och författare till AMF:s Pensionsrapport 2018/19.

Det sker också en polarisering när det gäller vid vilken ålder man tar ut pensionen. År 2003 började 94 procent av det årets nyblivna pensionärer lyfta sin tjänstepension vid 65. I fjol var det 18 procent som lyfte pensionen innan 65 och 16 procent efter 65.

 

 

Är det inte alarmerande att många tar ut innan 65 och att allt fler tar ut det tidsbestämt?

– Jo, det är det. Utvecklingen kan tyckas motsägelsefull mot bakgrund av den ökning av medellivslängden som sker, säger Adolphson Björck.

Fortsätter trenden så är det inte enbart enskilda pensionärer som råkar illa ut, när de efter några år får en kraftig minskning av sina inkomster. Även för samhället ökar kostnaderna när dessa pensionärer inte har råd med egenavgifter för sjukvård och äldreomsorg.

Statistiken gäller för AMF – hur relevant är den för alla tjänstepensioner? 

– Jag tror att det här är den bild som finns hos pensionsbolagen över lag, säger Adolphson Björck.

Det finns dock skillnader mellan pensionsbolagen och avtalsområden.

Tjänstemännens pensionsavtal heter ITP och det är också det enda av de stora avtalsområdena som visar motsatt trend – där har andelen av kapitalet som tas ut livsvarigt ökat sedan 2012, från 28 procent till 40 procent i fjol. 

– Tjänstemän har generellt sett högre inkomster och risken är att de skattar bort en del av pensionen om de tar ut den på för kort tid, säger Adolphson Björck.

Trots det var det fortfarande en majoritet bland de privatanställda tjänstemännen, 60 procent, som valde tidsbegränsad utbetalning, när de gick i pension i fjol.

Trenden för det totala pensionskapitalet är ändå tydlig. För varje nybliven pensionärskull har andelen av pensionspengarna som tas ut tidsbestämt ökat.

Dan Adolphson Björck tror att det finns flera orsaker. En är att gränsen för när vi går i pension har blivit mer flytande än vad den var för tidigare generationer.

– Många jobbar samtidigt som de tar ut en del av sin pension. Och jag tror att i efterhand är det svårt för dem att avgöra exakt vilken dag de gick i pension.

Ett annat skäl är att i äldre tjänstepensionsavtal fanns inte möjligheten att få själva bestämma under hur många år man ville få pensionens utbetald. 

– Att det ökar beror på att det sker en stegvis övergång till nya avtal där den här möjligheten finns.

Frågan är hur många som står inför sin pensionering förstår hur hårt det kan slå om man tar ut tjänstepensionen på relativt kort tid. Ett stort fall i inkomsten väntar ju den dagen tjänstepensionspengarna är slut.

– Det är rätt så odramatiskt att ta ut delar av tjänstepensionen på kort tid. Men tar man ut huvuddelen på så vis ska man vara vaken på vad det innebär.

– Jag tror att man fattar ett kortsiktigt beslut i en långsiktig fråga, säger Adolphson Björck.

Läs även: Så ska du tänka när det gäller tjänstepensionen

Läs även: Tillfälliga uppdrag kan bli en pensionsfälla

Läs även: Krånglig tjänstepension ger risk för allvarliga misstag