Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Din Ekonomi

Åtta tips som hjälper dig att fynda second hand

Det går att göra riktiga kap på loppisar och auktioner. Här är åtta tips som hjälper dig att fynda.

1. Kom tidigt. Förutom att du har mer att välja på går de bästa sakerna ofta åt först.

2. Håll koll på priserna. Genom att följa tidningar, tv och radio får du ett hum om hur mycket saker kostar. Sajter som Tradera och Blocket ger ofta en bra bild av prisläget.

3. Ta med kontanter. Särskilt viktigt på loppisar där det dessutom gäller att ha med sig mindre summor i växel.

4. Mät i förväg. Letar du efter möbler är det bra att ha lämpliga mått med sig. När du är på plats är måttstocken oumbärlig för att ta reda på om möbeln passar där den ska stå och om den går in genom dörren.

5. Kontrollera kvaliteten. Skador påverkar priset mycket på en pryl. Därför gäller det att undersöka sakerna noga.

6. Pruta. Det går oftast att få ner priset även om varan har prislapp. Köper du flera varor av samma säljare ska du självklart fråga efter mängdrabatt. Undantaget är försäljning till välgörande ändamål, då väger den goda saken tyngst.

7. Köp det du gillar. Då blir det aldrig fel eftersom du tycker om att ha prylen hemma. Visar sig inköpet dessutom vara ett ekonomiskt klipp är det ett extra plus.

8. Sätt en gräns. Det är lätt att dras med och betala mer än man tänkt sig, särskilt på auktion. Tänk också på att det ofta tillkommer en avgift på runt 20 procent av inropspriset på auktionsvaror. DN

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.