Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Din Ekonomi

Bli inte lurad när du hyr i andra hand

För hög hyra, förlorad deposition och svartuthyrning. Som hyresgäst i andra hand finns det många fällor att gå i. Att ha ett skriftligt kontrakt och se till att uthyrningen är godkänd av hyresvärden är a och o.

– Först och främst är det väldigt bra att ha ett skriftligt kontrakt där allt man kommit överens om med förstahandshyresgästen står nedskrivet, säger Susanna Skogsberg, förbundsjurist på Hyresgästföreningen, till TT.

En annan sak som är viktig att ta reda på är att förstahandshyresgästen har tillstånd från hyresvärden att hyra ut i andra hand.

– Kontrollera att det finns ett tillstånd att hyra ut och att det gäller just dig.

En annan möjlig fallgrop är hyran.

– Kolla att den hyra du betalar är skälig, är den inte det så har du rätt till återbetalning. Om det är en hyreslägenhet så är det den ordinarie hyran som gäller och är den möblerad får man ta ut 10—15 procent extra. Om det är en bostadsrätt får man ta reda på vad hyran skulle vara för en motsvarande hyresrätt och sedan får man ta ut 10—15 procent för möbler.

Slutligen, håll hårt i pengarna så länge det går.

- Undvik att betala deposition och hyra innan du fått nyckel och tillträde till lägenheten, råder Susanna Skogsberg.

Fakta:Tänk på innan du hyr

Se till att få skriftligt kontrakt.

Kontrollera att hyresvärden givit tillstånd att hyra ut.

Om du tror att du betalar för mycket, kontakta Hyresgästföreningen för en bedömning om du är medlem där. Kräv annars en sänkning av den du hyr av. Om det inte hjälper, kontakta Hyresnämnden.

Se till att få en inventarieförteckning där det framgår vad som ingår i hyran.

Kolla med ditt försäkringsbolag vad som gäller när du hyr i andra hand.

Fotografera lägenheten när du flyttar in och när du flyttat ut och städat. Då kan du visa hur lägenheten såg ut när du lämnande den, om det skulle komma krav på ersättning.

Spara kvitto på att du betalat hyra.

Källa: Hyresgästföreningen

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.