Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-26 01:39

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/din-ekonomi/bra-for-grannsamjan-att-beratta-om-sina-byggplaner/

Din Ekonomi

”Bra för grannsämjan att berätta om sina byggplaner”

Anders Wedin visas runt i ett attefallshus av värdinnan Olivia Manserus. Foto: Erik Ardelius

Regeringens förslag om regeländringar för attefallshus drar ut på tiden.

Anders Wedin är en av flera svenskar som lockas av att bygga ett attefallshus.

– Jag tror att fem kvadratmeter skulle betyda mycket, säger han. 

Rätta artikel

Solen ligger som en slöja över Nybyggets anläggning i Arlandastad. Här står en mängd visningshus och väntar på besökare. 

På platsens västra sida återfinns ett hus som har dragit till sig Anders Wedins uppmärksamhet. Han är en av många svenskar som är intresserade av att bygga attefallshus. 

– Min bror har en attefallare som han använder som gäststuga när hans barn hälsar på honom. Och själv skulle jag vilja använda den som en sommarstuga, när mina döttrar kommer på besök, säger han. 

Ett hus som lockar på Anders Wedin. Foto: Erik Ardelius

2017 inleddes en statlig utredning om nya regler för attefallshus, utifrån förslaget att öka den maximala byggarean från 25 till 30 kvadratmeter. Boverket menar att om byggnadsytan ändras kan husen bli ett ”attraktivare boendealternativ för fler”. 

Lagen säger i dag att grannar inte kan överklaga bygget av attefallhus. Men en dom från Mark- och miljööverdomstolen har slagit fast att det är ett brott mot Europakonventionen om de mänskliga rättigheterna att neka en granne rätten att överklaga om ett bygge skulle innebära en olägenhet för henne. 

Anders Wedin är en av flera svenskar som lockas av att bygga ett attefallshus. ”Jag tror att fem extra kvadratmeter skulle betyda mycket”, säger han om regeringens förslag om regeländringar. Foto: Erik Ardelius

Anders Wedin är i grunden positivt inställd till detta. 

– Generellt tycker jag att det är bra att man som granne har något att säga till om i den här sortens frågor. Jag bor i ett bostadsrättsradhusområde där grannar för ett tag sedan satte upp uterum utan att fråga grannarna. Det kan vara fatalt för ens uteplatser, det kan förstöra utsikten och försämra priserna, säger han. 

Om det väl blir aktuellt för honom att bygga ett attefallshus framhåller han att på förhand skulle berätta om det för sina grannar. 

– Ja, jag tror att det helt klart är bäst för grannsämjan att man berättar om sina byggplaner, trots att lagen ser ut som den gör i dag , säger Anders Wedin. 

Ny rättspraxis: Grannar har rätt att överklaga Attefallare

Hans Arbman: Hur bevarar man grannfriden i villakvarteren?