Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-21 02:55 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/din-ekonomi/dags-att-deklarera-din-bostadsforsaljning/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Din Ekonomi

Dags att deklarera din bostadsförsäljning

Sålde du bostaden med vinst i fjol är det hög tid att fundera på vad du ska göra med pengarna nu. Du kan skjuta upp vinsten och betala ränta på uppskovet, eller välja att betala skatten på en gång.

Att deklarera bostadsförsäljningen kräver ordning på alla papper. Särskilt för dig som har renoverat och byggt om eller till.

De flesta fastighetsmäklare hjälper till med att räkna fram vinsten eller förlusten vid försäljningen. Annars får du räkna ut det själv, innan du bestämmer vad du ska göra med en eventuell vinst.

Du får dra av kostnader för mäklarens arvode, värderingskostnader och utgifter för homestyling. Men du får inte dra av kostnader för städning eller flytt.

Kostnader för förbättringar på huset eller lägenheten är lite svårare. Om du tapetserat om är det till exempel inte avdragsgillt, medan

installation av braskamin är det. Här är reglerna i stora drag:

  • Ny-, till-, och ombyggnad är avdragsgilla. Till exempel bygge av altan och ombyggnad av köket.
  • Underhåll och reparation som inneburit förbättringar är också avdragsgilla, men bara om de gjordes åren 2005–2010.
  • Om du fått bostaden som arv, gåva eller vid en bodelning får tidigare ägares förbättringar tas med. Men det är alltid bara förbättringar som kostat sammanlagt mer än 5 000 kronor per år som får dras av.
  • Om du fått rotavdrag för jobb på bostaden är det inte säkert att den kostnaden kan dras av igen. Det beror bland annat på när rot­avdraget gjordes, mer information finns i Skatte­verkets broschyrer.

Det bästa är om du har kvitton som visar vad som gjorts men det kan också räcka med foton, bygglovshandlingar och liknande som bevis – om Skatteverket senare vill se det. Du behöver alltså inte skicka med dem i deklarationen.

Skatten på bostadsvinsten är 22 procent. Vill du inte betala den på en gång utan skjuta upp den, och uppfyller kraven för att få göra det, får du betala en årlig skatt som motsvarar cirka 0,5 procent av uppskovet.

Uppskovsräntan motsvarar cirka 3,2 procent i vanlig bankränta. Nu när marknadsräntorna stiger kan det alltså löna sig att behålla uppskovet. Likaså om du tror att du kan placera pengarna själv till en högre ränta.

Din Ekonomi guidar

Ett uppskov är en vinst som du skjuter upp beskattningen av. Uppskovsbeloppet får inte överstiga 1 450.000 kronor och normalt inte vara lägre än 50.000 kronor.

Hela eller delar av uppskovet från en tidigare bostadsförsäljning går att ta upp till beskattning – återföra – på blankett K2. Du slipper betala ränta på den del av uppskovet som du återför. Beloppet du återför måste vara minst 20.000 kronor. Att återföra en del av vinsten till beskattning kan till exempel vara bra om du har ett rotavdrag som du vill utnyttja fullt ut, men där din inkomst inte räcker till.

Om du fått en bostad genom gåva, arv, bodelning eller testa­mente måste gamla uppskov betalas direkt. Undantag gäller dock bland annat om bostaden övergår till make, sambo eller hemma­varande barn under 18 år genom arv eller testamente.

Bostadsförsäljning är smidigast att deklarera på nätet, men e-legiti­mation krävs. Försäljningssumman är redan ifylld och programmet räknar åt dig.

Blanketterna K5 respektive K6 används vid deklaration av försäljning av småhus och ägarlägenhet samt bostadsrätt.

DN

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.