Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-18 23:25

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/din-ekonomi/de-ar-frivilliga-forsoksdjur-i-forskarnas-experimenthus/

Din Ekonomi

De är frivilliga försöksdjur i forskarnas experimenthus

Lovisa von Scheele (där uppe) och Matilda Jerkeman i ett av de kompakta rummen. De är vanliga hyresgäster – i ett unikt hus.
Bild 1 av 8 Lovisa von Scheele (där uppe) och Matilda Jerkeman i ett av de kompakta rummen. De är vanliga hyresgäster – i ett unikt hus.
Foto: Nicklas Thegerström
Lovisa von Scheele, Matilda Jerkeman och Mikael Bergqvist spelar Chicago i det gemensamma köket. Runt köket har de sina egna rum.
Bild 2 av 8 Lovisa von Scheele, Matilda Jerkeman och Mikael Bergqvist spelar Chicago i det gemensamma köket. Runt köket har de sina egna rum.
Bild 3 av 8 En av husets 2 000 sensorer. Den mäter bland annat luftfuktighet.
Bild 4 av 8 Cecilia Lööf visar husets datacentral och passar på att demonstrera hur man använder VR-glasögon för digitala rundturer i huset.
Bild 5 av 8 Experimenthuset ligger inne på Chalmers område. Det ser ut som ett vanligt bostadshus, men erbjuder forskare en unik möjlighet.
Bild 6 av 8 Tvättstugan ligger inte i källaren, utan mitt i entrén. Den är stor och har soffor. Kan man förvandla tvättstugan till en social mötesplats?
Bild 7 av 8 ”Man tänkte på det i början”, säger Matilda Jerkeman (mitten) om att vara övervakad dygnet runt. Här med Lovisa von Scheele, Stig Müller och Mikael Bergqvist.
Cecilia Lööf blickar upp mot det öppna taket som ska påminna om att huset lika mycket är ett laboratorium som en bostad. I de undre skåpen syns varm- och kallvattenledningar med mätare för varje enskilt tappställe.
Bild 8 av 8 Cecilia Lööf blickar upp mot det öppna taket som ska påminna om att huset lika mycket är ett laboratorium som en bostad. I de undre skåpen syns varm- och kallvattenledningar med mätare för varje enskilt tappställe.

Ett levande laboratorium där människor bor på riktigt. Så kan HSB Living Lab i Göteborg beskrivas. Syftet är att samla information och utveckla nya sätt att forma framtidens bostäder. Följ med hem till hyresgästerna som bor bland 2 000 sensorer.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in