Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-20 04:42

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/din-ekonomi/de-ar-frivilliga-forsoksdjur-i-forskarnas-experimenthus/

Din Ekonomi

De är frivilliga försöksdjur i forskarnas experimenthus

Bild 1 av 8 Lovisa von Scheele (där uppe) och Matilda Jerkeman i ett av de kompakta rummen. De är vanliga hyresgäster – i ett unikt hus.
Foto: Nicklas Thegerström
Bild 2 av 8 Lovisa von Scheele, Matilda Jerkeman och Mikael Bergqvist spelar Chicago i det gemensamma köket. Runt köket har de sina egna rum.
Bild 3 av 8 En av husets 2 000 sensorer. Den mäter bland annat luftfuktighet.
Bild 4 av 8 Cecilia Lööf visar husets datacentral och passar på att demonstrera hur man använder VR-glasögon för digitala rundturer i huset.
Bild 5 av 8 Experimenthuset ligger inne på Chalmers område. Det ser ut som ett vanligt bostadshus, men erbjuder forskare en unik möjlighet.
Bild 6 av 8 Tvättstugan ligger inte i källaren, utan mitt i entrén. Den är stor och har soffor. Kan man förvandla tvättstugan till en social mötesplats?
Bild 7 av 8 ”Man tänkte på det i början”, säger Matilda Jerkeman (mitten) om att vara övervakad dygnet runt. Här med Lovisa von Scheele, Stig Müller och Mikael Bergqvist.
Bild 8 av 8 Cecilia Lööf blickar upp mot det öppna taket som ska påminna om att huset lika mycket är ett laboratorium som en bostad. I de undre skåpen syns varm- och kallvattenledningar med mätare för varje enskilt tappställe.

Ett levande laboratorium där människor bor på riktigt. Så kan HSB Living Lab i Göteborg beskrivas. Syftet är att samla information och utveckla nya sätt att forma framtidens bostäder. Följ med hem till hyresgästerna som bor bland 2 000 sensorer.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in