Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-16 12:09

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/din-ekonomi/det-ar-festivalstamning-har-varje-torsdag/

Din Ekonomi

”Det är festivalstämning här varje torsdag”

Foto: Anders Hansson

MALMÖ. I Malmö finns en av Sveriges största reko-ringar. Varje torsdagskväll möts lokalproducenter och konsumenter på parkeringen utanför Malmöhus slott för att dela ut och ta emot veckans beställningar.

Selleri, sallad, grönkål, koriander, babyspenat, chili, vaxbönor. Varje vecka gör den malmöbaserade grönsaksodlaren Alexander Harryson ett inlägg i Facebookgruppen Reko-ring Malmö där han saluför sina grödor – som ofta är olika för olika veckor, och beroende på säsong. 

– I början var det kanske tre bilar som kom till utlämningstillfällena och man sålde för ett par hundra kronor som mest varje gång. Sedan har det vuxit och nu är vi omkring 110 producenter. Vi försöker hela tiden bredda utbudet. I dag har vi producenter som säljer allt från grönsaker och ägg till mjöl och ost, berättar Alexander Harrysson. 

Han har varit med sedan starten för två och ett halvt år sedan och har sett fenomenet växa. I dag är Reko-ring Malmö en av Sveriges största med nära 14.500 medlemmar.

Producenter som deltar måste vara registrerade som företag och i Facebookgruppen specificeras att syftet inte är att priskonkurrera med varandra utan göra det möjligt för småskaliga producenter att leva på sin verksamhet”. Varorna ska vara producerade på ett ”reko vis” med hållbarhet i fokus och odling ska ske utan konstgödsel och kemiska bekämpningsmedel.

Nyskördad majs och potatis byter ägare på Rekoringen Malmö. Foto: Anders Hansson

Varje torsdagskväll sjuder det av liv på parkeringen vid Malmöhus slott. Då slår de småskaliga livsmedelsproducenterna upp bagageluckorna på sina bilar under en timme för att leverera veckans beställningar. 

Kavajklädda män och kvinnor kommer cyklande på väg hem från jobbet för att plocka upp sina varor. Många passar på att växla några ord med producenterna. Inte sällan får de ny kunskap med sig hem i bagaget. 

– Den här blåmögelosten har vunnit guld i en osttävling i på Sydfyn i Danmark, berättar Carlos Lindgren från Soldattorpets mejeri.

Bland dem som lyssnar finns Karolina Olsson, som ska hämta ut ett paket eldost (svenska gårdsmejeristers variant på den cypriotiska halloumin). 

Hennes kassar dignar av potatis, blommor, ägg och kycklingfärs. 

Karolina Olsson med sonen Elias hämtar ost av Carlos Lindgren som driver gårdsmejeriet Soldattorpet utanför Malmö. Foto: Anders Hansson

Och då har jag fortfarande halva varvet kvar, pustar hon och studerar sin handskrivna inköpslista. 

Karolina Olsson upptäckte Reko-ring Malmö via Facebook och säger att hon köper nästan allt, från kött och ägg till frukt och grönt, av lokalproducenterna i gruppen. 

– Det är ekologiskt, etiskt och bra för miljön. Jag köper direkt från bönderna och vet vad jag får. Salladen håller till exempel tre gånger längre än den jag köper i en vanlig butik. Här kommer den nyskördad - i butik har den ofta transporterats långt, den har plastats in och legat i butik. 

Bland dem DN pratar med säger de flesta att priserna inte skiljer sig nämnvärt från det man betalar i de vanliga livsmedelsbutikerna.

– Man kan aldrig jämföra med ett extrapris i den vanliga butiken, men i övrigt handlar det bara om kronor i prisskillnad, säger Karolina Olsson. 

För många av producenterna är reko-ringen ett sätt att få direktkontakt med kunderna. 

– Reko-ringen är en stor kanal för oss, vi ges möjlighet att testa oss fram och se vad som fungerar. I år har intresset exploderat, det är festivalstämning här varje torsdag, säger Göran Claesson. 

Konceptet med reko-ringarna bygger på att alla beställningar görs i förväg. På så vis behöver producenterna aldrig packa in mer i bilen än de vet går åt.

– Det enda som är lite tråkigt med det är att man inte kan handla något spontant. Det hade varit trevligt om det fungerade lite mer som en matmarknad, säger Karolina Olsson.

Läs mer: Mat från böndernas bakluckor ny folkrörelse