Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Din Ekonomi

I dag kan man ”unna sig” flera gånger i veckan

Ett av mina starkaste minnen är när min mamma tog med mig och min syster på Gondolen när jag var elva år.

Det var en upplevelse som var helt ny, och när min mamma förklarade att ett restaurangbesök av den här typen kunde man unna sig ungefär vart fjärde år räknade jag snabbt ut att jag borde ha två restaurangbesök tillgodo. Minst.

Läs också: Restaurangerna utmanmar livsmedelshandlarna

Min dotter, snart sju år, har ätit ute fler gånger än hon kan räkna. Kanske inte på finrestaurang, men ändå. För henne är det ingen stor grej att gå på restaurang.

Antagligen är varken jag eller min dotter särskilt ovanliga. Svenskarnas restaurangvanor har förändrats dramatiskt sedan 80-talet. Och det handlar inte bara om att vi lägger mycket mer pengar på att äta ute, det handlar om ett beteende som har förändrats, och det är socialt accepterat att äta middag på krogen bara för att man inte hinner eller orkar laga mat hemma.

Samtidigt ska den mat vi lagar hemma till vardags gärna vara så billig som möjligt, eko- och närodlattrender till trots.

Visst kan man argumentera för att det är två olika grupper som måste välja det billigaste och som kan ta med familjen på kvarterskrog en onsdag, men strömningarna är så pass starka att man kan ifrågasätta om det rör sig om ytterligheter - snarare kan man misstänka att det är en stor grupp som kombinerar de två beteendena.

I dag ska man nämligen gärna ”unna sig”. Men om man ”unnar sig” måste man i konsekvensens namn hålla igen lite när man inte unnar sig. Så gjorde även vi när jag var liten. Den stora skillnaden mot för trettio år sedan är att i dag kan många ”unna sig” flera gånger i veckan.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.