Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Din Ekonomi

En tredjedel av svenskarna har för liten sparbuffert

Mitt under lågkonjunkturen är många svenskar dåligt rustade för sämre tider. En tredjedel har inget sparkapital alls, eller som mest 10.000 kronor, i sparkapital. Det visar en rapport från Swedbanks Institutet för Privatekonomi.

Trots flera goda år då svenskarna fått högre inkomster har många inte bättrat på sitt sparande eller sin beredskap för sämre tider.

Fler än tidigare anger att det fått bättre råd att spara, ändå har sparviljan inte ökat. Kanske beror det på en attitydförändring, tror Swedbanks privatekonom Ylva Yngveson.

– Det har blivit lättare att låna, kanske tycker man inte att man behöver spara då, säger hon.

Undersökningen visar också att klyftan mellan de som sparar och de som inte gör det har ökat. De som sparar regelbundet har ökat beloppet på sparandet, och det totala sparkapitalet har ökat trots börsfall.
Glappet mellan viljan att spara och möjligheten att göra det är störst hos ensamstående föräldrar.

Ungefär 40 procent av svenskarna tycker att det räcker att ha ett sparkapital på upp till ungefär 50 000 kronor. Det är en för låg gräns, anser bankens ekonomer.

– Hur mycket man ska sträva efter att ha som buffert beror förstås på livssituation. Men alltför få verkar se riskerna i sin ekonomi, säger Erika Pahne, som hållit i undersökningen.

 Två månadslöner i buffert på banken brukar vara ett mått privatekonomer lyfter fram.

 – När man är ung och sparar till sin bostad borde 4.000–5.000 inte vara någon omöjlighet att spara, säger Ylva Yngvesson.

Många säger sig veta att de behöver pensionsspara själva, hela 80 procent anser det. Men det är inte lika många som sparar för äldre dagar. Andelen som sparar har dessutom minskat, numera gör 39 procent det.

I första hand sparar svenskarna till en reserv för tillfälliga utgifter, i andra hand kommer sparande för att trygga sin ålderdom. Resa kommer på tredje plats. Inte ens var tionde sparar för ett nytt boende.

Undersökningen genomfördes under hösten 2008.

Så sparar svenskarna

* 61 procent sparar regelbundet.
* Hälften av de som sparar regelbundet sparar upp till 750 kronor eller mer.
* Resten sparar mellan 750 och 5.000 kronor.
* 51 procent har ett sparkapital på mellan inget alls och upp till 50.000 kronor. 21 procent har inget sparkapital alls.
* 20 procent har ett sparkapital på över 250.000 kronor, varav 5 procent har ett sparande som överstiger en miljon kronor.

Källa: Så sparar svenskarna IV, mars 2009. Institutet för Privatekonomi, Swedbank

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.