Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Din Ekonomi

Få hushåll klarar ett ekonomiskt bakslag

Svenskarna är dåliga på att spara. Få skulle klara av en ekonomisk smäll och drygt vart fjärde hushåll har mindre än 10.000 kronor på sparkontot. Det visar Länsförsäkringars utfrågning, skriver Dagens Industri.

För många gapar plånboken tom efter semesterveckornas utgifter. Men även när det kommer till sparkontot är det barskrapat för en stor andel svenska hushåll, visar färska siffror från Länsförsäkringar.

Vid en rundringning till 1.000 personer i åldrarna 20 till 69 år visade det sig att två av tio hushåll klarar sig högst en månad om de förlorar sin inkomst, skriver Di.

Över vart fjärde hushåll har mindre än 10.000 kronor sparat utöver vad bostaden är värd. 13 procent har inget sparat alls.

Det är inte bara hushåll med knappa resurser som har svårt att spara. I hushåll med inkomster omkring 55.000 kronor i månaden är bufferten i många fall inte särskilt stor.

För vart tredje hushåll ser det mindre dystert ut – de klarar sig mer än ett halvår om inkomsten går förlorad.

Vart tredje hushåll har också ett sparkapital på mellan 70.000 och 120.000 kronor vilket ändå är långt ifrån det gamla målet att ha en årslön sparad på banken.

Sjuttio procent av de tillfrågade uppgav att de skulla vilja spara mer. Den största anledningen till att spara är att det ger en större trygghet.

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.