Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Din Ekonomi

Får jag inte bestämma själv vem som ska ärva?

Britt-Marie Svensson, jurist och områdeschef på Verahill, svarar på läsarnas frågor om familjejuridik.

Mejla till juristen@dn.se

 

Fråga: Som barnlös och änka försöker jag underlätta för mina närmaste, syster och svägerska, som en dag kan få besväret att avyttra mina jordiska ägodelar.

Nu påstår en väninna att det kommer att utses en så kallad god man när jag dör. Den gode mannen kommer sedan att fatta beslut om försäljning av bostadsrätt med mera. Stämmer detta och vad bör jag vidta för åtgärder för att få något att säga till om själv?

Änka

Svar: Till att börja med måste vi skilja på vad som gäller så länge du lever, om du till exempel skulle bli svårt sjuk, och när du har gått bort.

Från den 1 juli är det möjligt att skriva en Framtidsfullmakt. Fullmakten börjar gälla först efter att du har konstaterats sjuk och inte kan sköta om dina tillgångar. Ta hjälp för att upprätta den på rätt sätt.

När du dör är det ditt dödsbo, inte en god man, som avvecklar din kvarlåtenskap. Ditt dödsbo är en juridisk person och består av, som huvudregel, dina legala arvingar och eventuella testamentariska arvingar samt av eventuella arvingar efter din tidigare avlidna make. Har du speciella önskemål om hur saker ska fördelas eller tas om hand efter din bortgång eller om du själv vill bestämma vem som ska ärva dig måste du skriva ett testamente.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.