Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Din Ekonomi

Fixa extrapengar till semestern

Foto: Benkt Eurenius
Rensa i garage och garderober, packa in i bakluckan och åk i väg på en dagsutflykt. Kom hem några hundralappar rikare. Din Ekonomi har gjort ett nedslag i den senaste begagnattrenden - bakluckeloppis.

Rotebrorobban har arrangerat loppmarknader i snart trettio år. Bakluckeloppisen i Rotebro drog han i gång för fyra år sedan. Inställningen till att köpa och sälja begagnat har förändrats i samhället sedan han startade.

- Då, för 27 år sedan, trodde folk att man var knäpp i skallen. Nu har det blivit ett folknöje att gå på loppis, säger Robert Reinfeldt, som han egentligen heter.

Det finns flera poänger med att packa bilen full av saker du inte själv längre behöver för att sälja dem till andra. Du tjänar pengar på att sälja, andra tjänar på att köpa billigt, och naturen tjänar på återvinning.

Men många åker nog också för att det är kul. På marknaderna finns ofta fika och korv. Med fint väder blir det hela som en utflykt.

- Det har blivit lite av en folkfest, säger Maia Wiberg.

Hon och Emma Perning arrangerar en bakluckeloppis på Täby Galopp sedan tre år tillbaka. Årets premiär sker nu 23-24 maj. Därefter är det öppet varje helg hela sommaren, utom på midsommar.

Maria Wiberg tycker att bakluckeloppisar är bättre än vanliga loppisar för den som letar fynd.
- Proffsen hinner inte gå igenom alla bilar innan marknaden öppnar. Det går att göra fynd själv. Men det är klart, Lisa Larsson-figurer (känd keramiker, reds anmärkning) är nog svåra att hitta nu, säger hon.

Men ett fynd kan ju också vara något man letat efter som inte längre finns att köpa i affären.
Robert Reinfeldts råd om vad du ska packa med i bilen är enkelt: Allt (som är helt.)

- Särskilt sådant du inte själv tror att någon vill ha, säger han.

Maria Wiberg är inne på samma linje.
- Ha med lite av varje, så att det finns något för alla. Alla sorters grejer kan hitta sin köpare. Det kommer så många olika människor hit, det blir som ett litet minisamhälle, säger hon.

Det får plats 150 bilar på Rotebro marknad. På Täby Galopps bakluckeloppis får det plats 300 bilar. Säljarnas utrymme är stort som bilen och ungefär tre meter till. Lagom för att öppna bakluckan, och antingen lägga upp prylarna där, eller på ett medhavt bord du ställer framför bakluckan.

Det går att ta med släp också, om du vill sälja större saker – som till exempel möbler.
Som privatperson, som inte driver loppisfirma, kan du sälja saker du haft för personligt bruk – möbler, hemelektronik, prydnadsföremål och dylikt – för upp till 50.000 kronor om året utan att behöva betala skatt på inkomsterna.

Tänk på att konsumentköplagen inte gäller när du köper av eller säljer till en annan konsument. Alla varor säljs och köps i befintligt skick. 
 

Så får du mest pröjs för prylarna

Prissättning. Vill du bli av med rubbet, sikta på att hålla låga priser. Ta nypriset och dra bort 70 procent, tipsar en veteran. Tänk hur som helst igenom vad dina saker ska kosta innan du börjar sälja.

Presentation. En duk på bordet, färdiga fyndlådor, böcker ombundna med ett band, små askar - det finns många sätt att presentera dina saker på ett aptitligt sätt.

Prylar. Helt och rent är mottot. De loppisarrangörer Din Ekonomi talat med säger dock att det inte finns några regler för vad som alltid respektive aldrig säljer. Men på sommaren verkar video- och dvd-filmer gå åt bra, liksom barnleksaker. En trend förra året var tjock-tv-apparater.
-Folk köpte till sommarstugan, konstaterar Maria Wiberg, på loppisen i Täby.

Bonustips. Se till att ha en kassa med växelpengar från start.

Här kan du också sälja dina prylar:

Nätet. www.blocket.se, www.tradera.se, www.platsen.nu och www.eniro.se är några nätsajter du kan sälja saker på.

Garageloppis. Sätt upp lappar bland husen därhemma och slå upp portarna en dag när det passar.

Lapp i affären/på BVC/simhallen eller dylikt. Bra för riktade annonser.

Annonsera. Radannonser i lokaltidningen.

Vanliga loppisar. Leta efter en loppis nära dig på www.loppmarknader.se eller www.svenskaloppisar.se.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.