Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Din Ekonomi

Försäkringarna som flest glömmer

Har du varit sjukskriven, föräldraledig eller råkat ut för en olycka? Då kan det finnas extra pengar att hämta ut från en försäkring du inte visste att du hade. DN Ekonomi har kollat upp vilka försäkringar som flest glömmer bort.

Enligt Christina Meder, jurist på Konsumenternas bank- och försäkringsbyrå, missar många att de är försäkrade genom sina arbetsgivare eller fackförbund.

– Det finns en stor okunskap bland konsumenterna. När man inte själv ser inbetalningarna är det lätt att glömma bort att försäkringarna finns, säger hon.

Jobbar du på en arbetsplats som har kollektivavtal omfattas du av flera olika försäkringar genom arbetsgivaren. Vilket försäkringsbolag som ansvarar för försäkringen beror på vilket avtalsområde du är anställd inom.

En sådan försäkring är en sjukförsäkring som innebär att du som är sjuk i mer än 14 dagar kan få ut en viss procentsats av din lön utöver den inkomst du får av Försäkringskassan. För att få pengarna måste du i många fall anmäla saken till försäkringsbolaget. För vissa grupper betalar dock arbetsgivaren ut ersättningen inledningsvis.

När försäkringsbolaget Alecta undersökte hur många som kände till den här försäkringen visade det sig att endast 25 procent av drygt 1 000 tillfrågade gjorde det.

– Det är väldigt oroväckande eftersom det handlar om väldigt mycket pengar, säger Eva Adolphson, försäkringsexpert på Alecta.

På företaget Skanska undersökte facket hur många som anmält till deras försäkringsbolag, AFA Försäkring, när de varit sjuka och det visade sig att endast drygt hälften, 58 procent, hade gjort det trots att företaget aktivt informerar om försäkringen.

Rolf Eriksson, presschef på AFA Försäkring, förklarar att flera fackförbund och arbetsgivare ändå jobbar hårt med att informera om försäkringen:

– Det går också att anmäla till oss och få ut pengarna i efterhand. Det kan man göra i princip hur många år som helst efter sjukskrivningen.

En annan försäkring som också är lätt att glömma bort är premiebefrielseförsäkringen. De flesta som arbetar på en arbetsplats med kollektivavtal omfattas av försäkringen. I vanliga fall betalar arbetsgivaren in premier till avtalspensionen. Men det sker inte när man exempelvis är föräldraledig eller långtidssjukskriven. Anmäler man det till försäkringsbolaget betalar försäkringen in premien.

Christina Meder tycker att det bästa sättet att få koll på vilket försäkringsskydd man har är att prata med sitt försäkringsbolag, sitt fackförbund och sin arbetsgivare.

– Man kan också kolla om man är medförsäkrad någonstans. Är man medförsäkrad i sin sambos fackliga försäkring är det kanske inte så konstigt om man inte känner till det.empelvis är föräldraledig eller långtidssjukskriven. Anmäler man det till försäkringsbolaget betalar försäkringen in premien.

Christina Meder tycker att det bästa sättet att få koll på vilket försäkringsskydd man har är att prata med sitt försäkringsbolag, sitt fackförbund och sin arbetsgivare.

– Man kan också kolla om man är medförsäkrad någonstans. Är man medförsäkrad i sin sambos fackliga försäkring är det kanske inte så konstigt om man inte känner till det.

Så får du koll

Fråga din arbetsgivare och ditt fackförbund vad de erbjuder.

Kolla regelbundet med ditt försäkringsbolag hur ditt skydd ser ut.

Var noga med att kolla upp hur du är försäkrad om du flyttar eller bor någonstans tillfälligt.

Kolla upp vem som står som förmånstagare på din livförsäkring.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.