Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-21 01:01

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/din-ekonomi/fraga-juristen-hur-gor-jag-for-att-min-dotter-inte-ska-arva/

Din Ekonomi

Fråga juristen: Hur gör jag för att min dotter inte ska ärva?

Foto: Christine Olsson/TT

Britt-Marie Svensson, chefsjurist och grundare av Bra juridik, svarar på läsarnas frågor om familjejuridik. Du kan till exempel fråga om arv, testamente, bodelning och samboavtal. Mejla din fråga till juristen@dn.se.

Fråga: Min dotter och jag kommer inte överens längre och hon säger att hon inte vill ha något arv efter mig. Jag skulle vilja skriva ett testamente där jag överlåter alla mina tillgångar till mitt enda barnbarn (dotter till henne som jag inte kommer överens med). Jag vet att man kan göra arvsavståenden i samband med bouppteckningen men kan hon skriva någonting redan i dag så att jag kan vara säker på att hon inte kommer att kräva något arv den dagen jag dör?

Svar: Oftast så bestämmer man sig i samband med bouppteckningen om man av någon anledning vill avstå från ett arv eller del av arv till exempel för att man vill gynna sina barn.

Men det går också att göra en arvavsägelse när arvlåtaren fortfarande är i livet. Då stannar kvarlåtenskapen som man skulle ha fått, kvar i dödsboet och fördelas på övriga arvingar. Om det är en bröstarvinge går det dock inte att avsäga sig laglotten om man inte får kompensation på annat sätt, men det finns ett undantag. Om arvlåtaren i ett testamente vill gynna barnbarnet så går det att göra en giltig arvsavsägelse. I ert fall kan din dotter göra en giltig arvsavsägelse ifrån sitt arv och laglott genom att godkänna ditt testamente till förmån för hennes barn.