Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-22 13:04

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/din-ekonomi/fraga-juristen-hur-skapar-vi-rattvisa-nar-barnen-arver-bostadsratten/

Din Ekonomi

Fråga juristen: Hur skapar vi rättvisa när barnen ärver bostadsrätten?

Britt-Marie Svensson, chefsjurist och grundare av Bra juridik, svarar på läsarnas frågor om familjejuridik. Du kan till exempel fråga om arv, testamente, bodelning och samboavtal. Mejla din fråga till juristen@dn.se.

Rätta artikel

Fråga: Jag och min man äger en bostadsrätt tillsammans. Vi har son och dotter, de är vuxna. Det finns inga andra arvingar.

Det kan bli så att vår dotter bosätter sig i bostadsrätten efter att vi gått bort. Hur ska man tänka och finns det någon praxis vad hon bör betala till vår son i fall hon löser ut honom. Lägenhetens värde är i dagsläget cirka 3,2 miljoner kronor. Vi alla vill att det ska vara rättvist mellan dem, men hur ska man tänka?

När sonen sedan får ”sin del” av lägenheten i form av pengar, måste han betala skatt för det?

Helena

Svar: När ni båda har gått bort så ska era barn dela lika på er kvarlåtenskap. Först värderar man alla tillgångar och drar ifrån lån och övriga skulder, så som latent skatt som eventuellt belastar er bostad. Sedan kommer lottläggningen. Då bestämmer man vem som ska ha vad.

Om barnen är överens om att dottern ska ha er bostadsrätt så ska sonen ha samma värde, marknadsvärdet minus skatt, men i andra tillgångar eller pengar. Och om det inte räcker så får dottern skjuta till det som fattas i pengar. Om ni med ”skatt” menar kapitalvinstskatt så ska ingen skatt betalas vid arvskiftet utan det gör dottern den dagen bostaden säljs. Däremot tar man hänsyn till den skatt som belastar bostaden när man ser på vilket värde sonen ska ha.