Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-19 08:46

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/din-ekonomi/fraga-juristen-hur-undviker-jag-att-min-man-tvingas-salja-lagenheten/

Din Ekonomi

Fråga juristen: Hur undviker jag att min man tvingas sälja lägenheten?

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Britt-Marie Svensson, chefsjurist och grundare av Bra juridik, svarar på läsarnas frågor om familjejuridik. Du kan till exempel fråga om arv, testamente, bodelning och samboavtal. Mejla din fråga till juristen@dn.se.

Fråga: Vi är ett gift par i 80-årsåldern. Jag har två barn och sex barnbarn i tidigare äktenskap, min make har inga barn i sitt tidigare äktenskap. Vi äger en bostadsrättslägenhet i Stockholm. Hur kan jag undvika att mina två barns laglott tvingar honom att sälja lägenheten (värde cirka tre miljoner kronor) om jag avlider före honom?

Tackar på förhand 

Svar: Enligt lagen ska dina så kallade särkullbarn ha ut hela sitt arv direkt efter din bortgång (arvslotten). Men om du skriver ett testamente där du förordar att din make ska ärva dig, så kan de alltid begära sin laglott som är hälften av arvslotten.

I vissa fall kan man försöka påverka barnen att inte kräva ut sin laglott i syfte att trygga upp den efterlevande. En skrivning i testamente som man kan använda sig av är att man ger särkullbarnet ett val: Antingen får de sin laglott direkt, men då får de inget ytterligare arv den dagen den efterlevande har gått bort. Eller så respekteras testators vilja och särkullbarnet avstår laglotten vid sin förälders bortgång och får istället hela arvslotten efter bådas bortgång.