Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-21 00:55

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/din-ekonomi/fraga-juristen-ska-vardnad-av-barn-regleras-i-skilsmassodokument/

Din Ekonomi

Fråga juristen: Ska vårdnad av barn regleras i skilsmässodokument?

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Britt-Marie Svensson, chefsjurist och grundare av Bra juridik, svarar på läsarnas frågor om familjejuridik. Du kan till exempel fråga om arv, testamente, bodelning och samboavtal. Mejla din fråga till juristen@dn.se.

Fråga: Ska vårdnad av barn regleras i skilsmässodokument? Om man är överens om fördelning av ägodelar krävs då ingen bouppteckning?

Madeleine

Svar: I samband med äktenskapsskillnad bör de tillgångar och skulder som utgjort giftorättsgods regleras i ett avtal mellan parterna, så kallat ”bodelningsavtal”. Någon möjlighet att reglera annat än ekonomin i sådant avtal – så som fråga om vårdnad finns ej.

Om man vill styra upp vårdnaden så kan detta göras redan i ansökan om äktenskapsskillnad. Om man ansöker gemensamt kan man exempelvis uppge att vårdnaden fortsatt ska vara gemensam även efter äktenskapsskillnaden. 

Om man vill kan man även i egen ansökan om skilsmässa begära att domstolen ska ta upp fråga om vårdnad. Fråga om vårdnad kan i övrigt regleras mellan parterna i avtalsform som kan fastställas av socialnämnden i kommunen där barnet bor eller genom att dom fattas av domstol separat efter handläggning av vårdnadsmål.