Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Din Ekonomi

Fyra tips som stärker din kassa

Att spara med skatteavdrag är ett av flera sätt att förbättra ekonomi efter pensioneringen. Det finns flera andra saker du kan göra för att stärka kassan.

1 Buffertspara. Det är alltid viktigt att ha en summa avsatt till oförutsedda utgifter, men när inkomsterna blir mindre än man är van vid är det extra angeläget. Bufferten är grunden i din ekonomi och du placerar lämpligen pengarna lättillgängliga på ett sparkonto med så bra ränta som möjligt. Sparräntorna är väldigt låga för tillfället men det är inflationen också så avkastningen är inte fullt så dålig som den ser ut.

2 Amortera. En amortering på 1.000 kronor i månaden i 20 år minskar lånet med 240.000 kronor. Det gör att boendekostnaden sjunker med 1.000 kronor i månaden före skatteavdrag om räntan är 5 procent. Slutar du amortera efter pensioneringen får du en kassaförstärkning med 2.000 kronor i månaden före skatteavdraget. Det är för övrigt omöjligt att veta om möjligheten till avdrag för låneräntor finns kvar i framtiden.

Även om du inte kan amortera så stort belopp eller under så lång tid så tänk på att varje inbetalad tusenlapp resulterar i lägre ränta.

3 Spara utan avdrag. Om du tjänar mindre än 36.000 kronor i månaden och vet att du kommer att få en låg pension är det ofta bättre att spara utan skatteavdrag. Det viktiga är att sparandet är långsiktigt och att du är beredd att ta en viss risk med ditt sparande.
Eftersom spartiden sträcker sig över ett eller flera decennier visar erfarenheten att det är bättre att spara i aktiefonder eller aktier än på ett sparkonto med ränta. Det går förstås bra att spara direkt i fonder men många experter rekommenderar Investeringssparkontot, ISK, som infördes 2012.

4 Kombinera. Det är bättre att fördela sparandet än att satsa allt på en enda sparform. Har du ett räntesparande för din buffert, ett avdragsgillt pensionssparande, ett fondsparande och amorterar på lånen får du en bra riskspridning.

Följ @DNEkonomi på Twitter!

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.