Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Din Ekonomi

Gammal telefon åter till heders

Kunskapen finns - men inte hos Telia. C-G Karlsson fixar det hans gamla arbetsgivare Telia inte kunde ordna: skruva på en telekontakt på en telefon. C-G ringde och erbjöd DN:s reporter sin hjälp efter att ha läst en notis på Konsumentsidan.
Kunskapen finns - men inte hos Telia. C-G Karlsson fixar det hans gamla arbetsgivare Telia inte kunde ordna: skruva på en telekontakt på en telefon. C-G ringde och erbjöd DN:s reporter sin hjälp efter att ha läst en notis på Konsumentsidan.
Det första samtalet kom redan på morgonen. En vänlig man med intresse för telefoner ringde mig hemma innan jag hunnit i väg till jobbet och erbjöd sig att hjälpa till.

Under vinjetten "Mitt liv som kund" hade jag skrivit en notis här på Konsument om mina fruktlösa försök att hitta någon på Telia som kunde montera en vanlig telekontakt på en äldre telefon som jag köpt på auktion.

Aldrig tidigare i mitt journalistiska liv har jag fått ett sådant gensvar för något jag skrivit. Och ändå fanns varken mitt telefonnummer eller min mejladress under notisen.

När jag kom till redaktionen hade flera personer redan lämnat meddelande på telefonsvararen. Andra hade hört av sig med råd via mejl. Både samtal och mejl fortsatte att komma under hela dagen. En entusiast faxade över ett kopplingsschema för telefonen.

När jag kom hem berättade min föräldralediga hustru att hon tagit emot flera samtal. Och under kvällen fortsatte det att ringa.

Många som hörde av sig var telefonintresserade amatörer som ville hjälpa till, men de flesta var gamla televerkare med yrkesstoltheten i behåll. De var bedrövade över hur jag blivit bemött hos Telia och ville nu ge råd om hur jag skulle koppla telejacket.

C-G Karlsson erbjöd sig till och med att komma hem till mig och fixa kontakten. Det är det han gör på bilden här intill.
- Det är ju en gammal 560, sade han när han såg den svarta bakelittelefonen. C-G Karlsson tog avgångsvederlag från Telia och startade eget som telekonsult för några år sedan. Numera arbetar han som projektledare på företaget Onecom som sysslar med televäxlar, datanätverk och bredband.

C-G är tredje generationen televerkare. Hans farfar började på Kungliga telegrafverket 1905. Hemma har han farfars medalj, faderns guldklocka och sin egen kristallskål.
- Till och med morsan jobbade ett tag på televerket!

C-G Karlsson är nöjd med sin tillvaro, men många andra som hörde av sig var djupt besvikna över hur utvecklingen sprungit ifrån dem.
- Jag är inte det minsta förvånad över det du skrev, var en vanlig kommentar. Oss gamla televerkare har de gjort sig av med och de som är kvar har inga kunskaper om telefoner.

Fick lära mig att Telia för ett drygt år sedan sålde ut hela sin fältpersonal som jobbar med installation, drift och underhåll av telenät och växlar. Det vill säga allt detta som man lärt sig att förknippa med det gamla televerket: orangefärgade herrgårdsvagnar parkerade under en teleledning någonstans på den svenska landsbygden. Högt uppe i stolpen en man i brandgul overall och stolpskor.

Denna samhällsomdaning behandlades kortfattat som en företagsnyhet på tidningarnas ekonomisidor. Men för fem och ett halvt tusen människor innebar det att över en natt tvingas byta arbetsgivare från statens tidigare så trygga hamn till amerikanska Flextronics - inte direkt omtalat för sin generösa personalpolitik.
- Flextronics är ett riktigt skitföretag. Man känner sig som en statare som kan säljas hur som helst, sade en man med mångårig erfarenhet inom televerket och Telia, numera an- ställd av den amerikanska jätten.

Han berättade att Telia före utförsäljningen delades upp i flera bolag som skulle konkurrera med varandra.
- Men så köpte Flextronics allihop. Nu har ett statligt monopol ersatts av ett privat.

Och för oss konsumenter innebär det att vi ingenstans har att vända oss när vi behöver hjälp med våra gamla telefoner.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.