Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Din Ekonomi

Guld och aktier i studentpresent

Böcker eller ett smycke i all ära, men varför inte ge bort en investering i studentpresent? Om några släktingar dessutom går samman kan summan bli högre. Din Ekonomi har tagit hjälp av några experter och guidar till olika alternativ.

Pengar på ett bankkonto är enkelt och passar alla. Väljer man ett konto med bindningstid går det dessutom att få bättre ränta. Jämför villkoren på till exempel konsumenternas.se eller compricer.se. Men det kan vara bra att fundera på när studenten kan behöva pengarna.

– Det kan förekomma rätt så rejäla uttagsavgifter om man vill ta ut i förtid, och i vissa fall går det inte ens, säger Bodil Hallin, privatekonom på Ikanobanken.

Det går normalt sett inte att öppna ett konto i någon annans namn. Undtantag kan vara om man är en känd kund på ett mindre bankkontor. En idé kan vara att fylla i en ansökan om att öppna ett utvalt konto, som studenten sedan får underteckna.

Premieobligation

En slags lott som ges ut av Riksgälden två gånger om året. Resten av tiden kan de handlas på börsen.

– För de allra flesta är minsta beloppet 5.000 kronor, vilket kan vara lite för dyrt som studentpresent, säger Bodil Hallin.

Ett plus är att det kan vara roligt med en vinstchans. Samtidigt är risken stor att man inte får någon värde­tillväxt överhuvudtaget. Ett annat minus är de avgifter som tillkommer om man handlar obliga­tionerna på börsen.

Fonder

Fundera på syftet med fonden. Är det grundplåten till ett långsiktigt sparande kan en fond med bred global spridning och bra historik passa.

– Men de allra flesta vill nog ge en fond i syfte att skapa ett intresse för fondsparande. Då skulle jag sätta mottagaren av presenten i fokus.

Jag skulle undvika att köpa något trä­aktigt som en alle­mansfond. Fonden ska vara fräsch och modern, säger Martin Almblad på Fondmarknaden.se.

Han tycker att man kan tänka kreativt: En läkemedelsfond till någon som vill jobba inom sjukvården, ny teknik eller infrastruktur till en blivande ingenjör och en finansfond till en ekonom.

På Fondspara.se eller Morning­-star.se kan man lära sig mer om fonder och jämföra bolag.

Aktier

Aktier köps via en bank eller värdepappershandlare. Passar den student som redan har ett intresse för aktiemarknaden, tycker Bodil Hallin. Ett stort minus är att en tusenlapp eller lite mer bara räcker till några få aktier, i ett eller två bolag. Det innebär att risken blir väldigt hög.

– Det kan vara ett sätt att inspirera till att lära sig mer om aktier, och själva insatsen blir mer symbolisk. Man kan också kombinera den med ett medlemsskap i Unga aktie­sparare, säger hon.

Kapitalförsäkring

I en kapitalförsäkring kan du placera sparandet i aktier, fonder eller värdepapper beroende på vilken kapitalförsäkring du väljer. I stället för kapitalvinstskatt betalar du en årlig avkastningsskatt varje år. Sparandet är ofta bundet till en viss tid, men det går att ta ut pengarna tidigare mot en avgift som kan vara relativt hög. Passar en student som vill spara långsiktigt och byter fonder eller aktier ofta.

– Om det handlar om ett en­gångs­belopp på ett par tusen som studenten vill komma åt ganska snart föreslår jag räntefonder eller banksparande, säger Bodil Hallin.

Guld eller silver

Den som vill ge bort guld eller silver har två alternativ: Att köpa den fysiska varan eller ett råvarucertifikat på en börs som fungerar på samma sätt som en aktie.

Köper man fysiskt guld kan man göra det i form av skrotguld, alltså gamla smycken som folk har sålt, som mynt eller tackor beroende på värdet. Guld säljs på många ställen, av samma företag som köper guld av privatpersoner.

– Köper man fysiskt guld får man betala en hög avgift till handlaren. Priset kanske blir 5–10 procent högre än vad guld kostar på börsen, eftersom handlaren måste hålla ett lager och skydda sig mot stöldrisk, säger Martin Jansson, råvarustrateg på Handelsbanken.

Det ska vägas mot att det kan vara trevligt att ge bort fysiskt guld och inte bara ett papper. Till de här alternativen kommer naturligtvis möjligheten att köpa ett nytt smycke, men då betalar man även för själva arbetskostnaden för att tillverka smycket och inte bara för metallen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.