Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-24 05:22

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/din-ekonomi/hans-arbman-hur-bevarar-man-grannfriden-i-villakvarteren/

Din Ekonomi

Hans Arbman: Hur bevarar man grannfriden i villakvarteren?

Foto: Magnus Hallgren

Först kom friggeboden, genialt namngiven efter den dåvarande bostadsministern Birgit Friggebo (FP). Sedan kom attefallshuset, lite mer krystat döpt efter dåvarande bostadsministern Stefan Attefall (KD).

Klart är att båda ministrarnas namn kommer att gå till historien. 

Rätta artikel

Att få bygga en komplementbyggnad på tomten utan att krångla med bygglov var något som många svenskar uppenbarligen suktat efter.

I dag står en friggebod på var och varannan villa- och stugtomt. Även attefallshusen blir allt fler för varje år. Men någon lösning på bostadsbristen, vilket var en av intentionerna med reformen, tycks de inte ha bidragit till. De flesta attefallarna används till annat.

För drygt tio år sedan utökades friggebodens tillåtna yta till femton kvadratmeter. En sådan satte upp jag på stugtomten i Roslagen. Tanken var att den skulle fungera som gäststuga. I verkligheten blev den mest ett förråd. Särskilt under vintern, då båtdynor, flytvästar, byggmaterial och trädgårdsmöbler packas in.

Nu börjar barnen växa upp. Sonen suktar på att flytta in i friggeboden. Men var ska vi då göra av med alla prylar?

Nu har det gått upp för mig att det är tillåtet att bygga även ett attefallshus på 25 kvadratmeter på tomten trots att där redan står en friggebod. Detta även på tomter som redan använt hela sin byggrätt.

Men var ska attefallshuset placeras för att inte störa grannarna för mycket? Ett sådant hus får ju vara fyra meter högt. Då får man plats med ett loft också. Visserligen finns det inget vatten i närheten vars utsikt över huset skulle kunna skymma, men fyra meter är ändå fyra meter.

En annan tanke är att bygga ut friggeboden till ett attefallshus. Då finns det ju fortfarande ett utrymme kvar för ett förråd på tio kvadratmeter. Nu ser det ju ut som att attefallshusets yta kommer att utökas till 30 kvadratmeter efter sommaren. Då vore det ju dumt att bygga ut bara tio kvadratmeter nu. 

Klart är att hustillverkarna redan har massor av attefallsmodeller på 30 kvadrat att kränga så snart laget ändrats.

Ett sommarstugeområde på landsbygden är en sak, men hur bevarar man grannfriden i villakvartereren i stan när alla vill smälla upp ett fyra meter högt hus på 30 kvadrat på sin lilla gräsplätt? Jag kan misstänka att de flesta är väldigt förstående till sina egna planer, men inte lika tillmötesgående när grannen vill sätta upp en lika stor kåk på andra sidan staketet.

Kanske fanns det ändå en tanke med att man tidigare måste söka byggnadslov för att bygga nya hus, även om de inte är så stora?

Ny rättspraxis: Grannar har rätt att överklaga Attefallare

Läs mer: ”Bra för grannsämjan att berätta om sina byggplaner”