Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-22 14:27

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/din-ekonomi/hasse-eriksson-sparande-i-fonder-kan-liknas-vid-sopsortering/

Din Ekonomi

Hasse Eriksson: Sparande i fonder kan liknas vid sopsortering

Foto: Lina Alriksson

Vårt fondsparande finns på flera olika håll. Möjligheten att påverka hur etiskt och hållbart det är varierar beroende på i vilken påse våra pengar ligger.

Rätta artikel

Lite förenklat kan man likna sparandet i fonder med att sortera sopor. Du sköter sorteringen och sedan får du hoppas att de som är senare i kedjan gör det de lovat. Att plasten, glasen, pappen och batterierna inte hamnar i samma hög.

För den som vill går det säkert att kontrollera så att avfallet verkligen hamnar på rätt ställe.  Den som vill vara engagerad i sitt sparande kan tänka samma tanke. Kan jag vara säker på att förvaltarna av de här fonderna håller vad de lovar?

Man vill ju gärna tro alla om gott. Men tyvärr finns det genom åren många exempel i finansbranschen där omsorgen om den egna vinsten kommit långt före kundernas bästa.

För den som vill ha bra koll på var ens pengar hamnar kan det vara en idé att syna korten. I Carl Johan von Seths artikel finns förslag på hur man kan tänka och vilka hjälpmedel det finns. 

Hur stora möjligheter man har att agera beror också på var pengarna ligger. Lite grovt kan sparande i fonder delas in i tre delar. Det privata, tjänstepensionen och premiepensionen.

Lättast att påverka själv är det egna sparandet. Utbudet är enormt och det finns alla möjligheter att välja egna lösningar för avgifter och inriktning.

Många tar den enkla vägen och väljer några fonder som banken rekommenderar att månadsspara i. Kanske blir det en fond med hållbar inriktning om man önskat det. 

Ett första steg kan vara att läsa på om dessa. Till exempel kanske oljebolag finns med bland innehaven och om man själv anser att det är fel kan det vara dags att byta fond.

Lite mindre svängrum får man i premiepensionssystemet, som är en del av det allmänna pensionssystemet där pengarna placeras i fonder. Men fortfarande finns det en stor mängd fonder även här men efter flera fondskandaler har antalet fonder minskat jämfört med tidigare.

Många, cirka 3,7 miljoner svenskar, väljer dock att inte göra något val alls och får sina pengar placerade i statliga AP7 Såfa. 

I tjänstepensionen blir urvalet än mer begränsat. Alla som har en anställning med kollektivavtal har tjänstepension. Här har facket och arbetsgivare förhandlat fram alternativen. I de flesta fall rör det sig om en handfull alternativ att välja på.

Gemensamt för de tre påsarna med pengar är att det går som enskild sparare att titta närmare på var pengarna hamnar. Men det kräver lite eget engagemang.

Läs mer: Klimatsmart sparande – här är fallgroparna du ska se upp för