Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Din Ekonomi

Hennes två vinthundar kostar 8000 kronor i månaden

Foto: Hannes Holmström

Anna Fjällströms två vinthundar kostar henne 8 000 kronor i månaden. Men hon tycker att de är värda varenda krona. ”De är mina bästa vänner”, säger hon.

När Anna Fjällström var tio år bestämde hon sig för att hon skulle ha en irländsk varghund någon gång i livet. Hennes grannar hade två stycken och hon gick ofta ut med de stora djuren som vägde bra mycket mer än hon själv.

– Det gick hur bra som helst.

Hon har alltid varit intresserad av djur och har haft många under årens lopp. Inte bara hundar, utan även andra djur som stora papegojor och reptiler. I dag samsas två katter med vinthundarna i Stockholmsvillan.

Den fyraåriga irländska varghunden heter Alva, väger 63 kilo och mäter 83 centimeter i mankhöjd. Tigger är tolv år, mäter 65 centimeter i mankhöjd och är en blandras av greyhound och skotsk hjorthund och en hittehund som Anna Fjällström köpt av ett center för hemlösa hundar på Irland.

En renrasig irländsk varghund kostar 13.000–15.000 kronor och hon betalade 5.000 kronor för att få hit Tigger från Irland. Men inköpskostnaden är bara en droppe i havet jämfört med vad det kostar att hålla hundarna.

– Jag har räknat ut att hundarna kostar 8.000 kronor i månaden med mat, försäkringar, dagisavgifter och annat, säger Anna Fjällström.

Dagiskostnaden på 5.400 kronor i månaden är en dryg utgift men nödvändig eftersom både hon och sambon Angela Jarlenfors arbetar hela dagarna. Hundarna får rått kött i färdiga köttblandningar för ungefär 1.600 kronor i månaden. Resten av pengarna går till bland annat försäkringar, vaccinationer, vitaminer, tuggben och leksaker.

Att hundarna är så stora påverkar framför allt matkostnaderna och irländska varghundar ligger i topp när det gäller försäkringskostnaden. De övriga fasta kostnaderna ligger på ungefär samma nivå för mindre hundar.

Många reagerar på att Alva är så stor och undrar om det inte är svårt att ha henne inomhus. Men Alva ryms gott och väl på de 80 kvadratmetrarna i villans markplan.

– Vinthundar är inte utrymmeskrävande eftersom de får sin motion genom att sträcka ut och springa utomhus. Inomhus är de riktiga soffpotatisar, säger Anna Fjällström.

Hon tycker att det bästa med att ha hund är att man får en trogen bästa vän som alltid är glad och vill följa med ut på promenad.

– Med en hund får man ett konstant härligt och glatt sällskap, säger Anna Fjällström.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.