Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Din Ekonomi

Hitta billiga hotell med mobilen

För den som har en smartphone och is i magen går det nu att hitta riktigt billiga hotellrum. På sistaminutenappar kan man boka boende med upp till 70 procents rabatt.

Användandet av smartphones för att planera, söka och boka resor ökar kraftigt.

2011 stod mobilerna för 5 procent av antalet sökningar på ordet ”resor” hos Google, i år har det stigit till 12 procent. Och Sverige ligger i framkant. Fler än varannan svensk har en smartphone (bara i Singapore och Hongkong finns fler per capita).

Nätsajter för bokningar av hotell i sista minuten, som latestays.com och laterooms.com, har funnits länge. Men med mobilens framfart utvecklar nu flera researrangörer mobilsajter och appar, och kryddar dem med extra rabatter för att locka kunder.

Lisa Farrar, som är vd på ett av de stora företagen som säljer resor över nätet, Mr Jet/ebookers, ser en tydlig kursförändring.

– När vi började mäta 2010 var hotellbokningarna via mobilen nära noll bland våra kunder för att nu vara uppe i 10 procent. Inom tre år tror jag att hälften av alla bokningar kommer att ske via mobilen.

Den genomsnittliga bokningen som deras resenärer gör via en desktop sker 45 dagar före resan. Bokas rummet via mobil sker det 3 dagar före avfärd.

För resenärer med det här sistaminutenbeteendet har företaget skapat appen ebookers.

– Här dumpar hotell obokade rum hellre än att de står tomma, och den som bokar sent kan fynda. Vi har avtal med över 100.000 hotell och i dagsläget ger över 1.000 hotell mer än 50 procents rabatt, säger Lisa Farrar.

De låga priserna finns nu för att reseföretagen försöker skapa ett beteende: att resenärer ska använda sig av mobilen i än större utsträckning. På sikt kommer både priser och bokningsbeteende att närma sig de som finns på desktop, tror Lisa Farrar.

Hur stora är rabatterna på en sistaminutenapp då?

En fingervisning om prisskillnaderna mellan olika plattformar syns i ebookers statistik. Deras medelvärde på en hotellförsäljning via desktop är 3.897 kronor, via den mobila sajten 2.537 kronor och via appen 2.120 kronor.

När DN Resor sökte häromdagen hittade vi ett Best Western i Monterrey i Mexiko som erbjöd upp till 70 procents rabatt. På en annan sökning hittade vi ett dubbelrum en helg i juni på Gansevoort hotell på Manhattan, New York. På appen kostade två nätter 6 650 kronor. På hotellets egen sajt 7 586 kronor.

En av de andra stora aktörerna, Travellink, ger samma sista minutentjänst via appen Really late bookings. Här finns 450 hotell med fokus på Spanien och storstäder i Europa.

En sökning på Barcelona ger samma dag en nästan 50-procentig rabatt. Ett dubbelrum på Hotel Rivoli som kostar 900 kronor på appen kostar på hotellets sajt 1 720 kronor.

– Vi kommer snabbt, i takt med att mobilbokningarna ökar, att plussa på antalet hotell med första fokus på Europa. I dag har vi bara några få procent som bokar via mobil, men jag tror på en fördubbling varje år de närmaste tre-fyra åren, berättar Travellinks vd Peter Carlsson.

Med alla sistaminutenappar eller sajter gäller dock att se upp. Fullpriserna som listas kan vara saltade för att rabatten ska verka högre.

När vi gör sökningar på andra hotell och destinationer visar det sig att hotellen kan ha samma låga erbjudanden som ligger ute på de olika apparna och sajterna för sista minutenbokningar. Så det lönar sig att kontrollera priserna innan man bokar.

Sistaminutenappar för hotell

ebookers

+ Går att hitta bra erbjudanden, går att lista på flera olika sätt, till exempel bästa värdet, lägsta pris eller avstånd.

- Går inte att söka på ett specifikt hotell, eller att söka boende med barn (ska komma senare i år, går att få via Mr Jets mobilsajt).

Finns för Iphone (android ska komma i juli)

Really late bookings

+ Bra erbjudanden i europeiska städer.

- Utbudet begränsat (ska byggas ut), går inte att söka boende med barn.

Finns för Iphone och android

Super saver

+ Går att söka boende med barn.

- Går inte att se hur mycket rabatten är. Går inte alltid att snäva av sökningen geografiskt, till exempel inte Manhattan. Svårnavigerad karta.

Finns för Iphone och android

laterooms.com

+ Går att söka boende med barn.

- Oftast inte några bättre erbjudanden än de som finns på sajten.

Finns för Iphone och android

Sistaminutensajter för hotell

laterooms.com

latestays.com

resfeber.se

hotwire.com

lastminute.com

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.