Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-18 00:44 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/din-ekonomi/hitta-din-favorit-i-den-digitala-jukeboxen/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Din Ekonomi

Hitta din favorit i den digitala jukeboxen

Spotify, Grooveshark, Wimp, We7 med fler. Mobiler och datorer har gjort musiken mobil – och ofta gratis. Din Ekonomi guidar dig bland alternativen.

Det började med Napster i början av 2000-talet.

Plötsligt fanns det hur mycket musik som helst att ladda ner. Och det gjordes med råge.

Synen på gratismusiken var delad. Skivbolagen och de flesta artisterna rasade men det fanns också åtskilliga artister som såg den digitala spridningen som en sorts marknads­föring.

Men det skulle dröja flera år och lagändringar innan vi kunde lyssna fritt med gott samvete, och artister och bolag dessutom fick den ersättning de var berättigade till.

I dag är nätet en digital jukebox. Reklamen betalar omkostnaderna i flera fall och vill man ha bättre ljudkvalitet, lyssna i mobilen eller slippa reklamen väljer man ett betalabonnemang. Musiklyssnande har blivit en tjänst. Så populär att gratisalternativen har fått begränsas kraftigt för att inte skivbolagen skulle dra sig ur.

Spotify, med över två miljoner betalande lyssnare och koppling till Facebook, är bara en av många tjänster.

Wimp med ursprung i Norge och numera under svensk flagg, har siktat in sig på Spotify. Tjänsten är en ren betaltjänst och fri från reklam.

We7 har brittiskt ursprung och artisten Peter Gabriel är en av dem som satsat på tjänsten.

Vid sidan av de legala tjänsterna finns flera som rör sig i en juridisk gråzon. USA-baserade sajten Grooveshark hävdar att den har avtal med flera skivbolag, men all musik på sajten laddas upp av användarna. Eftersom det i många länder är ett lagbrott att göra upphovsrättsskyddat material tillgängligt för en vidare krets torde sajten vara ute på hal is. För den som ändå väljer att lyssna så finns det ofta åtskilliga versioner av samma låt och ingen garanterar kvaliteten. Över 100 miljoner låtar strömmas varje dag.

Sharethemusic, en storsatsning med bland annat Microsoft som ­intressent, har ett liknande koncept men anser sig vara laglig. Två krav uppfylls enligt sajten. Det går inte att spara musiken lokalt i datorn och lyssnaren kan bara dela musiken med en enda person samtidigt.

Fler, odiskutabelt lagliga alternativ är på gång. Rdio startat av Skypegrundarna Niklas Zennström och Janus Friis finns än så länge bara tillgängligt i USA och Kanada. En annan tjänst som håller på att rullas ut men inte kommit längre än till Frankrike och Storbritannien är Deezer.

Får man då spela in det strömmade ljudet för personligt bruk? Musiktjänsterna uppskattar det naturligtvis inte och har i sina användaravtal åtskilliga formuleringar som innebär att man i så fall bryter mot avtalet.

Upphovsrättsmässigt tycks det vara tillåtet. Det avgörande är att materialet ska vara utlagt på nätet med upphovsmannens tillstånd. ”Lagligt material får /…/ kopieras för privat bruk” enligt regeringens officiella sajt.

Det skulle innebära att det är tillåtet att med ett inspelningsprogram lyssna av strömmen och ur den knåda till musikfiler, antingen för hand eller automatiskt med vissa program. Onekligen en elegantare variant av 80-talsmetoden att trycka på inspelningsknappen på kassettbandspelaren.

Detta har inte prövats rättsligt, till skillnad från fildelning så syns inte en lokal avtappning av ljudströmmen och därför är det svårt att visa på ett eventuellt avtalsbrott.

Fakta:Olika musiktjänster

Spotify

Kvalitet: 160-320 kbit/sek (format Ogg Vorbis)

Abonnemang: 1. ”Open”, gratis men med reklam och tidsbegränsad lyssning 2. ”Unlimited”. 49 kr, reklamfritt 3. ”Premium” 99 kr, reklamfritt, bättre kvalitet, mobilmöjlighet

Plattformar: Eget program för pc, Mac, Android, Iphone

Kommentar: Möjlighet till offlinelyssning med premium­abonnemang.

Rdio

Kvalitet: Uppges inte

Abonnemang: 1. webbanvändning 4.99 dollar per månad

2. Även mobil och medie­spelare 9.99 ­dollar per månad

Plattform: Pc, Mac, Android, Iphone, Blackberry, Windows Mobile

Kommentar: Än så länge bara USA

Sharethemusic

Kvalitet: Upp till 192 kbit/s (format mp3)

Abonnemang: Gratis

Plattformar: Pc, Mac med plugin för ­web­bläsaren

Kommentar: Dela favoritmusik med en kompis

Grooveshark

Kvalitet: Beroende på uppladdning

Abonnemang: 1. gratis

2. ”Plus”, 6 dollar per månad, reklamfritt

3. ”Anywhere”, 9 dollar per ­månad, mobilmöjlighet

Plattformar: Webbsida, Palm, Symbian, Android, Blackberry, Iphone

We7

Kvalittet: 192 kbit/s (format okänt)

Abonnemang: 1. Gäst, gratis

2. Gratismedlem – reklam

3. ”Premium”, 4.99 pund, reklamfritt

4. ”Premium plus”, 9,99 pund, reklamfritt och mobilmöjlighet

Plattform: Webbsida, eget program för Android och Iphone

Wimp

Kvalitet: 64- 256 Kbit/s (format AAC+, AAC)

Abonnemang: 99 kronor i månaden, ­reklamfritt

Plattformar: Pc, Mac Iphone, Android

Kommentar: Möjligt lyssna offline

Deezer

Kvalitet: Upp till 320 kbit/s (format uppges inte)

Abonnemang: 1. ”Discovery”, gratis, men bara internetradio

2. ”Premium”, 4,99 pund, reklamfritt

3. ”Premium plus”, 9,99 pund, reklamfritt, mobilmöjlighet

Plattformar: Pc, Mac, Iphone, Android, Nokia, Windows Mobile

Kommentar: Än så länge ­enbart ­Frankrike och Storbritannien.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.