Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Din Ekonomi

Hitta rätt hantverkare till renoveringsjobbet

Håll koll på timdebiteringen, skriv avtal på rätt sätt, vänd dig till rätt instans om du vill klaga och lägg tid på att hitta bästa företaget. Din Ekonomi ger dig tipsen som hjälper dig att lyckas med ditt byggprojekt.

Den första elektrikern dök aldrig upp, den andre hade så mycket att göra att han inte hann lämna offert och den tredje drog till med ett rövarpris.

Känner du igen dig?

I Stockholmsområdet har det länge varit hantverkarnas marknad, och rot-avdraget har satt än mer fart på affärerna. Kunder vittnar om att de kan få vänta länge på snickaren och timpriset är väl bära att tugga i sig?

Inte riktigt.

Med hjälp av tabellen här intill kan du avgöra om hantverkarens priser är rimliga. Uppgifterna kommer från en färsk undersökning som Skatteverket presenterat och som grundar sig på frågor till personer som fått rot-avdrag 2010. Priserna kan ha höjts sedan dess, men de borde inte hamna särskilt långt från prislistan.

– Man ska vara mycket vaksam, priserna kan variera mycket kraftigt i offerterna. Därför är det viktigt att alltid ta in flera offerter och begära en tydlig uppställning av kostnader för arbetstid och för material, så att det blir jämförbart, säger Erik Hellqvist, vd på informationsföretaget Svensk Byggtjänst.

Generellt gäller att VVS- och eljobb kostar mer än snickerier, målning och tapetsering.

Att veta hur många timmar som är rimligt att hantverkaren debiterar för ett jobb är klurigare.

– I dag har renoveringarna blivit så individuella. Förr när alla badrum såg likadana ut var det lättare. Nu ska alla göra sitt eget hemma-spa med stjärnhimmel i taket, då är det svårare att lämna några riktlinjer, säger Jan Pettersson, ordförande i Stockholms hantverksförening.

Det lättaste sättet att få ett grepp om tidsåtgången är att begära in flera olika offerter, och jämföra. Den som vill vara noggrann och borra ordentligt i frågan kan använda sig av boken "Byggmästarens kostnadskalkylator", som svensk Byggtjänst ger ut.

– Det är en hjälpreda som används sedan många år i byggbranschen. Jag har ett färskt exempel där en beställare lyckades sänka kostnaden för flyttningen av en vägg med cirka 100.000 kronor genom att föra fram kostnadsbilden som anges i "kalkylatorn" i prisdiskussionen med byggföretaget, säger Erik Hellqvist.

I boken spaltas kostnaderna upp, exempelvis får man veta tidsåtgång och kostnad för plattsättning per kvadratmeter, med standardmaterial. Men boken kostar hela 990 kronor plus moms. Samma information finns som nättjänst, och där kan man testa en provlicens gratis under två veckor.

Ett av företagen i Stockholm som specialiserat sig på rot-jobb, och som fördubblat både försäljning och antalet anställda, är Garant.

– Jag hör ofta hur kolleger drar till på priset, "det där jobbet kostar 10.000, men eftersom det är rot så tar vi 15.000", och väljer och vrakar mellan jobben. De skär kanske guld några år, men finns nog inte kvar så länge, säger Per Schalander, som driver Garant.

Fakta:Hantverkspriser

Genomsnittskostnad för hantverkare 2010, kronor per timme inklusive moms. När rotavdraget är gjort blir det halva kostanden för konsumenten.

Snickeriarbeten                    530

El och VA (vatten, avlopp)   574

Målning och tapetsering        472

Golvläggning, våtrum            518

Murning                               444

 

Fakta: Skatteverket

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.