Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-15 23:22

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/din-ekonomi/hojt-ruttak-vi-tycker-att-det-ar-nagot-man-kan-unna-sig/

Din Ekonomi

Höjt ruttak: ”Vi tycker att det är något man kan unna sig”

Mikaela Järgården och Alexander Wigren tillsammans med dottern Greta. Foto: Nicklas Thegerström

För Alexander Wigren och Mikaela Järgården har rutavdraget underlättat vardagen. De välkomnar det höjda taket och tror att det kan leda till både fler arbetstillfällen och hjälpa folk med deras livspussel. 

– Om man har behov och möjlighet tycker jag att man ta hjälp med städningen hemma, då det skapar jobb, säger Mikaela Järgården. 

Texten har tillfogats ett förtydligande.

Ute i ett stillsamt småhusområde i Hägersten bor Alexander Wigren och Mikaela Järgården tillsammans med sin tvååriga dotter Greta. 

Läs mer: Snart höjs rutavdraget – det här gäller och så påverkas du 

En spröd häck skyler större delen av huset utifrån. Sedan drygt ett år tillbaka använder sig familjen av rutavdrag för att få hjälp med städningen i hemmet. 

– Efter att vi båda började jobba igen efter att Greta föddes kände vi att vi inte hann med att städa och hålla så rent som vi ville att det skulle vara, säger Alexander Wigren.

Mikaela instämmer och fortsätter: 

– Nu har vi städning en gång varannan vecka och det har verkligen underlättat vardagen för oss. Vi tycker att det är något man kan unna sig om man har möjligheten. Vi har inte berörts av det låga taket, men det kan nog hjälpa många andra. 

Greta sitter på det släta, nystädade trägolvet och håller i en leksak föreställandes en lila bläckfisk. Alexander och Mikaela slår sig ner bredvid henne. 

Alexander Wigren och Mikaela Järgården tillsammans med dottern Greta. Foto: Nicklas Thegerström

Alexander tror att det ökade ruttaket kan ha flera positiva följder. 

– Jag tror att det kan leda till ett ökat intresse för entreprenörskap. De nya reglerna kan kanske sporra folk till att starta egna rut- och rotföretag, vilket i sin tur kan leda till ännu fler arbetstillfällen, säger han. 

Dan Lucas: Räkna med att striden om rut fortsätter 

– Bland de största fördelarna med rut- och rotavdragen är att svarta jobb har blivit vita. Det är inte längre en klassfråga med städhjälp och renoveringsarbeten, säger Mikaela.

De berättar att flera i deras bekantskapskrets även nyttjar rutavdraget. Och att det höjda taket från 25.000 till 50.000 kronor per år kan bidra till att underlätta mångas människors vardag. 

– Våra föräldrar bor i närheten och de brukar hjälpa till med att ta hand om Greta, men jag kan tänka mig att barnpassning kan vara lockande för flera av våra vänner som inte har föräldrar som bor i Stockholm, säger Alexander. 

Förtydligande: Mikaela Järgården har tidigare arbetat som marknadskoordinator på rutbolaget Hemfrid.