Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Din Ekonomi

Höstfynda till trädgården

”Köp tre plantor för två”, ”Halva priset på bärbuskar” – nu börjar reorna i trädgårdsbutikerna, och många växter mår också bra av att planteras på hösten. Men se upp med kvaliteten och spana efter svenskodlade växter, råder trädgårdsexperten Helena Rosenlöf.

Det är gott om röda prislappar i trädgårdsbutikerna just nu. Både Plantagen och Blomsterlandet, som dominerar marknaden med ett 40-tal butiker vardera, lockar med låga priser på både växter och and­ra trädgårdsprodukter. En hel del handlar om inneväxter och höstväxter som kan planteras utomhus i krukor, som ljung och prydnadskål. Men även andra plantor för trädgården, som rosor, bärbuskar och häckplantor, börjar reas – och det är bara början.

– Både buskar, träd och många perenner mår – med få undantag – väl av att planteras långt in på hösten, då det ofta går att hitta plantor till bra pris, säger Helena Rosenlöf, landskapsingenjör på Addgreen och trädgårdsexpert på DN Bostad.

I parker och andra offentliga trädgårdar pågår ofta ny- och omplantering av växter till oktober–november, strax innan tjälen lägger sig – och det går förstås även utmärkt i privata trädgårdar.

Häckplantor går ofta att hitta till låga priser i slutet på säsongen, och det gäller även träd och buskar.

– Men det gäller att se upp med kvaliteten när reorna kommer. Många växter kan ha stått länge i butikerna och har kanske inte alltid fått den skötsel som de behöver.

En del brister går att se med blotta ögat, men ett tips är att ta en rejäl titt på rötterna – avlägsna krukan, om så behövs – och se om de är fräscha.

– Ett annat tips är att ställa frågor om när butiken fick hem den växt man är intresserad av. Generellt sett brukar också svenskodlade växter vara av bättre kvalitet och klara sig bättre i vårt klimat, säger Helena Rosenlöf.

Om växten efter planteringen inte tar sig som den ska påföljande säsong, finns en 12 månaders växtgaranti som kunden kan utnyttja.

– Har man följt anvisningarna för plantering och skötsel och växten ändå inte utvecklas normalt, ska man absolut gå tillbaka till butiken med plantan, säger Johanna Karlén, trädgårdsmästare på butikskedjan Plantagen.

Hon påpekar också att växterna i butikerna ständigt förnyas inte bara genom vanlig försäljning utan också genom utrensningar och återkommande reor under säsongen.

Populärt i trädgården just nu: allt ätbart – bär, frukter, grönsaker, kryddor, ätbara blommor – och mer fullvuxna plantor, som inte behöver flera år för att passa in i trädgården.

– Annars vill jag gärna slå ett slag för träd, som många är lite försiktiga med, men som ger trädgården karaktär. Varför inte prydnadsäpple, som har fin blomning, dekorativa frukter och vacker höstfärg, säger Johanna Karlén.

Tips i trädgården

Fruktträd, bärbuskar och häckväxter lämpar sig för höstplantering. Barrväxter, vintergröna växter och perenner ska inte sättas för sent. Avenbok hör till de växter som ska vårplanteras.

Krukodlade växter klarar sig i regel bättre än de som säljs barrotade eller med rotklump.

Fräscha rötter är ett tecken på frisk planta. DN

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.