Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-21 18:50

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/din-ekonomi/jag-ar-barnlos-vilka-ar-mina-efterarvingar/

Din Ekonomi

Jag är barnlös – vilka är mina efterarvingar?

Britt-Marie Svensson, chefsjurist och grundare av Bra juridik, svarar på läsarnas frågor om familjejuridik. Du kan till exempel fråga om arv, testamente, bodelning och samboavtal. Mejla din fråga till juristen@dn.se.

Rätta artikel

Fråga: Gäller begreppet efterarvingar endast egna barn? Jag är änka och barnlös, men har syskonbarn, som kommer att ärva mig. Måste jag skriva testamente om jag också vill att min avlidne makes syskonbarn skall få del av min kvarlåtenskap?

Birgitta

Svar: Lite svårt att svara då jag inte vet om det fanns ett testamente efter din make.

Om det inte fanns ett testamente efter din make så ärvde du honom med fri förfoganderätt. Det innebär att hans arvingar har rätt till motsvarande andel som du ärvde, av den kvarlåtenskapen som du har när du avlider. 

De är alltså efterarvingar i boet efter din make. Dina syskonbarn ärver den andra andelen efter dig. Du har inte rätt att testamentariskt förfoga över den andelen som hans arvingar ska ha. När jag skriver andel så kan det vara hälften av kvarlåtenskapen men det kan också vara en annan andel beroende på om det fanns enskild egendom eller att du av annan anledning har ärvt en annan andel.