Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Din Ekonomi

Jakten är en del av charmen

Många drömmer om dyrgripar som ligger gömda i ett garage. Men enligt antikexperten Peder Lamm har många en orealistisk syn på vad ett fynd faktiskt är.

– Kom över dyrhetsspärren och bestäm vad som är ett fynd just för dig, säger han.

– Som privatperson kan man i princip glömma att göra ekonomisk vinning. Ytterst få hittar riktiga dyrgripar, säger Peder Lamm.

– När du handlar på loppis kan du hitta saker som är prisvärda, dessutom är det bra för miljön att återanvända. Det är svårt att göra en dålig affär.

Enligt honom finns inga genvägar till att hitta bra loppisar. För att hitta rätt måste du leta.

– När du får syn på en skylt som det står ”loppis” på ska du åka in där.

Jakten efter fyndet måste vara lika rolig som själva bytet. Letandet är en stor del av charmen enligt Peder Lamm.

– Det finns ingen superloppis. De bra loppisarna finns någonstans mellan Ystad och Haparanda. Men jag kan tipsa om Frälsningsarmén och andra frikyrkliga second hand. Där finns ofta mycket på samma gång, vilket ökar chanserna att hitta något bra, säger han.

Tålamodet är alltså viktigt om man vill fynda i loppisvärlden.

– Det är som att vaska guld. Man står där jättelänge som en idiot, men till slut hittar man ett guldkorn – därför fortsätter man.

Om man vill lära sig att hitta mer värdefulla saker måste man läsa på. Peder Lamm tipsar om att läsa antik- och nostalgitidningar.

– Men fokusera inte på att hitta fina antikviteter, utan snygga roliga vardagssaker. Sänk siktet så hittar du härliga grejer, säger han.

 

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.