Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Din Ekonomi

Jobb efter 65 ger skattevinst

Den som väljer att skjuta på pensioneringen till efter 65 kan tjäna tiotusentals kronor i lägre skatt.

–  Det kan skilja över 20.000 kronor per år i skatt på arbetsinkomster mellan den som är 62 och den som är 66, säger Monica Petersson, pensionsexpert på Pensionsmyndigheten.
Även om allt fler arbetar efter fyllda 65 är 65-årsdagen fortfarande den gräns som många ser mellan arbetsliv och pensionärsliv – trots att Sverige inte längre har någon egentlig pensionsålder (se faktaruta).

Den ökande medellivslängden för dock med sig att pensionssystemet sätts under press. Från politiskt håll finns också ett tryck på att förmå svenskarna att skjuta upp pensioneringen. Därför är också både skattesystemet och pensionssystemet riggat för att locka oss till att arbeta även efter fyllda 65.

Pensionsmyndigheten har sammanställt dessa regler och visar att vid en årsinkomst av 180.000 kronor blir skatten endast 14.000 kronor för en person som arbetar från det år han eller hon ska fylla 66. Om den personen i stället går i pension, blir skatten vid samma inkomst 38.000 kronor (se tabell).

För arbetsinkomster över 188.000 per år – drygt 15.600 i månaden –  stiger skatten, men den är fortfarande lägre från det år man fyller 66. Det berör dock ganska få av de äldre eftersom få av dem kommer upp i en sådan inkomst.

– I de flesta fall är det inte så att man fortsätter att jobba heltid, säger Monica Petersson.
Pensionsmyndighetens kundtjänst får ofta frågor om vad skatteeffekterna blir för den som fortsätter att arbeta.

– Vi får många frågor om beskattningen framför allt och om man fortfarande tjänar in den allmänna pensionen, säger Monica Petersson.

I de flesta avtal upphör arbetsgivarens ansvar att betala in till tjänstepensionen från det att arbetstagaren fyller 65. Men det gäller inte för den allmänna pensionen. Där får man pensionsrätter, som ger framtida pension, så länge man fortsätter att arbeta. Det betyder i sin tur att man får en högre pension när man väl beslutar sig för att lyfta den.

– Och det trots att man betalar väldigt mycket mindre i skatt efter 65, säger Monica Petersson.

Hon tror att trenden med att allt fler skjuter på pensioneringen till efter 65 kommer att fortsätta.

– Dels för att man ser att man höjer sin allmänna pension, dels för att det är många som vill fortsätta att arbeta, säger hon.

– Sedan finns det de motsatta, de som inte vill eller kan fortsätta arbeta. Och här skiljer det sig mellan män och kvinnor. Män är mer benägna att arbeta längre upp i åldrarna.

Frågan varför det skiljer mellan könen är svår att besvara. Det kan bero på att arbetsmarknaden ser olika ut för män och kvinnor. Och 60 procent av männen som fortsätter att arbeta är egenföretagare.

Pensionsrådgivare brukar i bland säga att det inte lönar sig för dem med garantipension att förlänga arbetslivet. Den dag de tar ut sin pension räknas garantipensionen av från den allmänna pension de tjänat in på att arbeta längre. Det får alltså inte högre pension för att de har arbetat längre.

Men Monica Petersson tycker att resonemanget haltar.

– Garantipensionärerna höjer inte sin pension, men däremot får de ju behålla mer i handen eftersom de får lägre skatt på arbetsinkomsten, säger hon.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.