Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-17 17:49

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/din-ekonomi/juristfragan-hur-gor-jag-for-att-min-hustrus-slaktingar-inte-ska-arva/

Din Ekonomi

Juristfrågan: Hur gör jag för att min hustrus släktingar inte ska ärva?

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Britt-Marie Svensson, jurist på Familjens jurist, svarar på läsarnas frågor om familjejuridik. Du kan till exempel fråga om arv, testamente, bodelning och samboavtal. Mejla din fråga till juristen@dn.se.

Fråga: Jag är gift med en kvinna från ett annat land sedan tio år. Vi har äktenskapsförord och inga gemensamma barn och bor i Sverige. Hon arbetar som undersköterska och är ekonomiskt oberoende. Mina vuxna barn från ett tidigare äktenskap bor utomlands.

Jag äger två bostadsrätter i Stockholm. Den ena bostadsrätten har jag testamenterat till mina barn och säkerställer därmed deras laglott. Den andra har jag testamenterat till min hustru för att säkerställa hennes boende. Jag skulle helst se att det min hustru får ärva efter mig inte går vidare till hennes anhöriga utomlands när hon en gång avlider.

Hur kan detta i så fall göras? Kan hon ärva en viss del av bostadsrätten med förfoganderätt och mina barn den resterande delen med äganderätt men i ett ”avtal om samägande” fastställa att min hustru får disponera hela bostadsrätten för eget boende så länge hon är mantalsskriven på dess adress, med förbehåll att om hon gifter om sig, ingår samboavtal eller avlider ska hennes andel med förfoganderätt tillfalla mina barn utan ersättning.

Tacksam för råd

Svar: Det finns lite olika alternativ att välja.

I ditt testamente kan du skriva att din hustru ska ärva din bostadsrätt med fri förfoganderätt, vilket innebär att man inte får testamentariskt förfoga över arvet, till exempel skriva ett eget testamente och förordna att arvet ska tillfalla någon som man själv vill gynna, och att motsvarande andel ska gå åter till dina särkullbarn när hon avlidit.

Det är viktigt att man i testamentet uttrycker sig så att din maka ärver en andel som motsvarar bostadsrättens värde minus latent skatt, lån och försäljningskostnader. Om du skriver att hon ska ha just lägenheten så blir det svårare att veta vad som ska gå tillbaka till dina barn den dagen hon avlider. Vad händer om hon säljer den, köper en ny eller dylikt?

Gällande din oro för vad som händer om hon skulle gifta om sig så finns det regler för att den andel hon har ärvt efter dig ska lösas ut vid hennes bortgång, innan bodelning och arvskifte sker med en ny make.

Det går också att skriva att hon ska erhålla en nyttjanderätt till bostaden och att dina barn blir ägare till bostaden. I testamentet kan man uppställa olika villkor för hur det ska skötas. Tänk på att föreningen ser det som en andrahandsuthyrning och av den anledningen kanske du ska skriva att hon ärver en viss andel till exempel 10 procent med fri förfoganderätt.

Läs mer: Se alla tidigare frågor om familjejuridik