Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-21 10:52

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/din-ekonomi/juristfragan-kan-bada-sonerna-fa-en-framtidsfullmakt/

Din ekonomi

Juristfrågan: Kan båda sönerna få en framtidsfullmakt?

Foto: Anders Wiklund/TT

Britt-Marie Svensson, jurist på Familjens jurist, svarar på läsarnas frågor om familjejuridik. Du kan till exempel fråga om arv, testamente, bodelning och samboavtal. Mejla din fråga till juristen@dn.se.

Fråga: Jag har för avsikt att upprätta en framtidsfullmakt som ska göra det möjligt för fullmaktshavaren att, när jag inte längre kan fatta egna beslut, handha alla mina ekonomiska och personliga angelägenheter, som löpande ekonomi, förvalta, realisera, göra uttag från bank, ingå avtal med mera. Samt inte minst att sälja fastighet och placera köpeskilling för denna.

Nu till min fråga: Finns något hinder för att jag upprättar två identiska fullmakter för vardera av mina båda söner? Jag önskar att dom båda får samma befogenheter och själva avgör vem som ”ansvarar” för vad när den tänkta situationen uppstår. Båda sönerna tycker som jag, att detta vore en bra lösning. 

Vore mycket tacksam att få denna fråga utredd då jag hittills inte kunnat finna något entydigt svar där jag sökt information.

Svar: Nej, det finns inga hinder att upprätta två identiska framtidsfullmakter till dina två söner och det går bra att i framtidsfullmakten ge sönerna rätt att agera i förening, och var för sig med stöd av fullmakt från sitt syskon. Detta måste dock skrivas in tydligt framtidsfullmakten varför du bör vända dig till en jurist som hjälper dig med formuleringen.

Läs mer: Fler juristfrågor.