Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-15 11:25

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/din-ekonomi/juristfragan-risk-att-jag-far-alzheimers-hur-forbereder-jag/

Din Ekonomi

Juristfrågan: Risk att jag får Alzheimers – hur förbereder jag?

Foto: Magnus Hallgren

Britt-Marie Svensson, jurist på Familjens jurist, svarar på läsarnas frågor om familjejuridik. Du kan till exempel fråga om arv, testamente, bodelning och samboavtal. Mejla din fråga till juristen@dn.se.

Fråga: Skriver till dig då det finns en stor risk att jag insjuknar i Alzheimers sjukdom och önskar därför skriva ett dokument/fullmakt för att min son – mitt enda barn – ska kunna ta ansvar för min egendom på bästa sätt. Till exempel kunna ta ut och placera pengar, sälja eller bosätta sig i min bostadsrätt och betala mina räkningar. Min vuxna son har vissa inlärnings- och lässvårigheter vilket gör att han behöver stöd med att hantera dokument, planera sin ekonomi och hålla tidsramar för betalningar. Jag önskar råd om hur jag ska gå tillväga.

Svar: Jag misstänker att du tänker på möjligheten att skriva en Framtidsfullmakt. 

Sedan 1 juli 2017 finns en ny lag om framtidsfullmakter. Den ger privatpersoner möjlighet att skriva en fullmakt som ska gälla i framtiden om man på grund av sjukdom, psykisk störning eller av annan anledning inte kan ta hand sin ekonomi. Fullmakten kan inte handla om åtgärder kring din hälsa såsom sjuk- eller tandvård.

För att framtidsfullmakten ska vara giltig finns speciella formkrav ungefär som för testamenten, den ska vara undertecknad samtidigt som två vittnen är närvarande.

Ett problem är ju att du skriver att din son eventuellt kan ha svårigheter att sköta din ekonomi.

Då är kanske inte en framtidsfullmakt det bästa för dig. Möjligen om du känner någon som tillsammans med din son kan vara fullmaktshavare.

Annars är alternativet med god man antagligen att föredra.

Läs mer: Här hittar du alla juristfrågor.