Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-13 12:00

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/din-ekonomi/juristfragan-styr-testamentet-sonen-till-att-anvanda-pengarna-till-bostad/

Ekonomi

Juristfrågan: Styr testamentet sonen till att använda pengarna till bostad?

Foto: Henrik Montgomery/TT

Britt-Marie Svensson, jurist på Familjens jurist Kungsholmen, svarar på läsarnas frågor om familjejuridik. Du kan till exempel fråga om arv, testamente, bodelning och samboavtal. Mejla din fråga till juristen@dn.se.

Fråga: Jag har en fråga om min fars testamente. Han anger att hans son XXX såsom legat ska erhålla ett belopp om 270.000 kronor, legatet ska användas till att köpa en bostad, om han inte redan har köpt en under vår livstid. 

Kan min fars testamente styra att sonen använder medel till en bostad? Sonen är myndig. 

Svar: Det går alltid bra att skriva ett önskemål om vad pengarna ska användas till men någon möjlighet till sanktion eller att på annat sätt styra hur testamentstagaren ska använda beloppet finns inte med ovan skrivning. 

Rent generellt går det att i testamente skriva in att en särskild förvaltare ska förordnas, det vill säga en person som testator har förtroende för, och som ska förvalta arvtagares arv och säkerställa att arvet används på det sätt som testator önskar. Dock har alla bröstarvingar rätt att få laglotten (50 procent av arvslotten) utan något förbehåll och särskild förvaltning betraktas som ett förbehåll.