Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-15 11:25

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/din-ekonomi/juristfragan-vad-ska-min-dotter-tanka-pa-nar-hon-skiljer-sig-och-koper-bostadsratt/

Din Ekonomi

Juristfrågan: Vad ska min dotter tänka på när hon skiljer sig och köper bostadsrätt?

Foto: Magnus Hallgren

Britt-Marie Svensson, jurist på Familjens jurist, svarar på läsarnas frågor om familjejuridik. Du kan till exempel fråga om arv, testamente, bodelning och samboavtal. Mejla din fråga till juristen@dn.se.

Fråga: Min dotter är på väg att separera och vill försöka köpa en bostadsrätt. Vad bör hon tänka på när skilsmässan inte är klar och de saknar äktenskapsförord? De har flera barn.

Mormor

Svar: Enligt lag ska man göra en bodelning efter att ansökan om äktenskapsskillnad har inkommit till tingsrätten, med vissa undantag.

Det kan till exempel vara om allt är enskild egendom eller om ingen begär att ta över visst bohag eller bostad. Jag kan ändå rekommendera att man alltid gör en skriftlig bodelning så att det inte råder något tvivel om vad man har kommit överens om.

Vänta inte för länge med att göra bodelningen då det kan bli trassligt att reda ut vad som ska delas och till vilka värden. Man behöver inte vänta tills betänketiden har löpt ut.

Datumet för ansökan är viktigt. Den dagen är brytdatum för vilka tillgångar och skulder som ska ingå i en bodelning. En annan sak är att man tar värdet på en tillgång eller skuld som är när bodelningen görs. Har man ansökt om äktenskapsskillnad så ärver makar inte varandra längre.

Din dotter bör alltså göra en bodelning innan hon köper en ny bostad så att den inte ska ingå i bodelningen. Det kan också vara bra att först reda ut om hon ska erhålla en bodelningslikvid från maken om den tidigare bostaden tas över av honom.

Läs mer: Vad gör den förälder som inte orkar med sitt barn?