Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Din Ekonomi

Kan jag göra så att barnbarnen ärver hälften?

Juristen Britt-Marie Svensson, affärsområdeschef på Verahill, svarar på läsarnas frågor om familjejuridik. Du kan till exempel fråga om arv, testamente, bodelning och samboavtal. Mejla din fråga till juristen@dn.se.

Fråga: Jag har fyra barn och åtta barnbarn. En dotter är död, så hennes del delas av hennes två döttrar. Jag har ett testamente som gäller för enskild egendom så min svärson ärver mig inte.

Jag skulle vilja skriva ett testamente så att hälften ärvs av mina fyra barn och den andra hälften av mina åtta barnbarn. Går det att göra så?

Både mormor och farmor

Svar: Ett testamente där det står att det mottagna arvet är enskild egendom betyder att din svärson inte har giftorätt i ett eventuellt arv som din dotter får. Det innebär att om de skulle skilja sig så har han inte rätt till någon del av hennes arv. Däremot kan han ärva henne om de till exempel endast har gemensamma barn.

Dina barn har alltid rätt till sin laglott, vilket är hälften av arvslotten. Det går bra att skriva testamente så som du vill.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.