Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Din Ekonomi

Kan min pappa göra mig arvlös genom testamente?

Britt-Marie Svensson, jurist och områdeschef på Verahill, svarar på läsarnas frågor om familjejuridik.

Mejla till juristen@dn.se

 

Fråga: Jag har inte haft kontakt med min pappa sedan 2005. Sedan jag bröt med honom har han slösat pengar för att vara pank när han dör.

Han är gift och har tre barn. Mig, min syster samt nya fruns barn som han adopterat. Han har en bra pension och en hel del pengar antar jag. Han äger dessutom ett hus, värt tre fyra miljoner kronor. Kan han skriva bort mig i testamentet och göra mig arvlös?

Fundersam son

Svar: Han kan skriva att all kvarlåtenskap ska gå till dina syskon men i samband med bouppteckningen efter honom så ska testamentet godkännas av dig. Du kan då kräva din laglott, vilket är hälften av arvslotten.

Vid din fars död kan hans fru kräva bodelning, det vill säga hälften av din fars och hans hustrus totala tillgångar som är giftorättsgods. Om de har upprättat ett äktenskapsförord kan fördelningen bli en annan. Utan ett testamente har du och din helsyster rätt att få ut en tredjedel var av er fars tillgångar efter en eventuell bodelning. Med ett testamente har er far rätt att minska arvet till någon av er så ni bara har rätt att kräva ut en sjättedel av hans tillgångar efter eventuell bodelning.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.