Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Din Ekonomi

Lägre skatt gynnar nya sparformen

Claes Hemberg.
Claes Hemberg. Foto: Avanza

Mer pengar kvar efter skatt är resultatet för dem som satsat på ISK under de fyra år som sparformen funnits, visar DN:s genomgång.

– Den låga jämna skatten gynnar ISK-sparare, säger sparekonomen Claes Hemberg.

För fyra år sedan drog den nya sparformen investeringssparkonto, ISK, i gång. Sparformen fungerar som ett skal där man kan samla sparande i aktier, fonder och andra värdepapper.

Inom skalet går det sedan att göra affärer och flytta pengar mellan olika aktörer utan att det utlöser någon skatt på kapitalvinsten. I stället dras en schablonskatt på kapitalet.

På uppdrag av DN har Avanza Bank gjort beräkningar av hur ett lika stort sparande utvecklats under fyra år i ISK respektive för sparande på fondkonto.

Två varianter har granskats. I den första har spararen varje månad satt in 500 kronor i en genomsnittlig Sverigefond som stigit rejält under de fyra åren. I den andra har lika mycket pengar placerats i en genomsnittlig Rysslandsfond som fallit i värde.

Läs mer: Nya pensionsregler ökade antalet konton

De två alternativen sätter fokus på en kärnpunkt när det gäller ISK. Tekniken med schablonskatt på kapital och insättningar gör att spararen måste betala skatt oavsett om kapitalet växer eller sjunker i värde.

I det första exemplet med Sverigefonder har spararen i ISK blivit en vinnare. Här har kapitalet vuxit till 30 682 kronor efter skatt. Den totala skatten som belastat spararen under fyra år är 264 kronor.

För den som har haft pengarna på ett vanligt fondkonto har kapitalet visserligen blivit några hundralappar större än med ISK om man ser till före skatt.

Men den som tar ut pengarna efter fyra år måste betala en skatt på nästan 2 100 kronor. Det gör att spararen med fondkonto får drygt 1 700 kronor mindre i handen.

– Att månadsspara på ISK-konto i stället för på vanligt fondkonto har betalat sig bra. Den låga jämna skatten har gett ISK-spararen 6 procent mer i handen på bara fyra år, säger Claes Hemberg, sparekonom på Avanza Bank.

Att månadsspara på ISK-konto i stället för på vanligt fondkonto har betalat sig bra. Den låga jämna skatten har gett ISK-spararen 6 procent mer i handen på bara fyra år.

I det andra exemplet med en Rysslandsfond har utvecklingen för spararen varit trist. Fonden har tappat i värde och efter fyra år återstår knappt 19 000 kronor av de 24 000 kronor som investerats under de fyra åren.

Här har skatten blivit 195 kronor för spararen i ISK medan det inte blir någon skatt alls för spararen med fondkontot eftersom det inte finns någon vinst att beskatta.

Skillnaden mellan de två är bara 186 kronor. Om spararen med fondkontot kan kvitta förlusten mot en kapitalvinst blir skillnaden större.

– ISK-kontot ger mer till spararen i år av tillväxt. Eftersom två av tre börsår ger plus är ISK oftast en fördel. Men enskilda år när börsen backar får du en högre skatt på ISK, konstaterar Claes Hemberg.

I räkneexemplet har det handlat om aktiefonder. Claes Hemberg menar att det finns fördelar med ISK även för andra fondkategorier.

– Det fungerar för det mesta av sparandet, även blandfonder, säger han.

För räntefonder finns det ingen fördel med ISK eftersom avkastningen sällan blir högre än skatten. Men Claes Hemberg menar att räntefonder kan användas av aktiva sparare för att parkera pengar tillfälligt om det är oroligt på aktiemarknaderna.

Nu har ISK bara varit i gång i fyra år. Eftersom sparformen rekommenderas som alternativ när avdragsrätten för privat pensionssparande tagits bort kommer många att ha pengar under många år på ISK.

Med ett större kapital på kontot kan skatteeffekten i ISK bli större. Claes Hemberg menar att för den som har en Sverigefond blir skillnaden mellan ISK och fondkonto som störst efter 17 år, för att sedan krympa och efter drygt 30 år är fondkontot mer fördelaktigt än ISK ur skattesynpunkt.

– Men den som har ett fondkonto kan inte byta fonder under tiden vilket är en nackdel, säger Claes Hemberg.

Foto:

Klicka här för större version

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.