Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Din Ekonomi

Lån genom facket kan vara lösningen

Ett medlemslån genom ditt fackförbund eller en förening som du är med i kan vara lösningen om du måste låna pengar. Kostnaden kan bli hälften jämfört med vanliga lån, visar DN:s jämförelse.

De flesta fackförbund har slutit avtal som ger deras medlemmar rabatter på så kallade privatlån (blancolån), lån utan säkerhet. Om du inte har en bostad eller något annat som banken kan ha som pant, är medlemslånen ofta det smartaste alternativet – och långt mycket bättre än de svindyra sms-lånen – om du måste låna pengar.

– Vi tycker ju inte att man ska låna till konsumtion, men om man absolut måste så kan medlemslånen vara ett bra alternativ, säger Kicki Westerståhl, chef på Konsumenternas bankbyrå.

Av storbankerna är det SEB, Nordea och Swedbank som har medlemslån, men även nischbanker kan ha det. Ica-banken har till exempel lån för medlemmar i Lärarförbundet.

SEB har också slutit avtal med en mängd föreningar, som till exempel Svenska tennisförbundet, Villa­ägarnas riksförbund och Adoptionscentrum, så även om du inte är med i ett fackförbund så kan du komma åt rabatterna om du är med i någon av dessa.

Gå in på ditt fackförbunds hemsida och kolla vilka banker som de har avtal med.

– Men bankerna gör förstås en kreditprövning, det är inte så att man får lånet lättare. Du måste fortfarande klara en kreditprövning, säger Kicki Westerståhl.

DN har jämfört villkoren för Nordeas medlemslån med deras vanliga privatlån, och skillnaden i pris är markant. Om man räknar med de försäkringsskydd som ingår i medlemslånen kan kostnaden vara ned mot hälften jämfört med de kundgrupper som har sämst villkor.

Ett lån på 50.000 kronor som betalas på fem år kostar totalt 8 700 kronor som medlemslån. Privatlånet går som mest lös på 15. 400 inklusive försäkring.

En nackdel med medlemslånen är att det, till skillnad från sms-lånen, ofta finns ett lägsta belopp, vanligen 20.000–30. 000 konor. Men med tanke på de groteska räntor som sms-lånen har kan det ändå löna sig att låna upp lite mer pengar genom ett medlemslån och betala under en längre tid.

Ett sms-lån på 10. 000 kronor som ska betalas tillbaka på tre månader (90 dagar) kostar totalt 2. 800 kronor på företaget OKmoney. Det motsvarar en effektiv ränta på absurda 383 procent. Tar du i stället ett medlemslån på SEB på 20. 000 kronor och betalar det på tolv månader så är räntekostnaden mindre än hälften, cirka 1. 200 kronor.

På konsumenternas.se finns det en lånekalkylator där du kan jämföra lånevillkor för att se hur stora skillnader det blir i kostnad på olika lån.

 

Fakta: Medlems- och privatlån

                   Medlemslån                       Privatlån

Ränta             6,85 procent              7,10-9,85 procent

Avgifter           Inga                            350-700 kronor

Total kostnad   8.705 kronor                9.373 -13.218 kronor

Villkor medlemslån: Inget krav på säkerhet. Livförsäkring ingår. Täcker låneskuld upp till 15.0000 vid dödsfall. Räntebetalningsskydd betalar räntan på lånet under max 9 månader vid arbetslöshet mm. Banken ger anstånd med amortering samma tid.

Villkor privatlån: Ränta och avgifter beror på vad för sorts kund du är. Inget krav på säkerhet. Låneskydd kostar 4,25 procent på månadskostnaden, ca 38-39 kronor/månad totalt omring 2.300 kronor. Försäkringen täcker upp till 9.000 kronor per månad vid dödsfalll.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.