Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Din Ekonomi

Låna ut till föreningen och sänk din bokostnad

Sänk månadsavgiften genom kapitaltillskott. Många bostadsrättsföreningar skulle vinna på att låta medlemmarna ta en större andel av lånen, för att få pengar till upprustning – och öka värdet på bostadsrätten.

Är du medlem i en bostadsrättsförening som står inför stora utgiftsökningar? Kanske ska stammarna bytas eller tomträttsavgälden höjas, och det är svårt att få ekvationen med nya lån och höjda avgifter att gå ihop.

Eller är det helt enkelt dags att göra något åt föreningens kostsamma lån?

Då kan det finnas anledning att fundera på en alternativ väg att lösa de ekonomiska problemen – genom att låta föreningens medlemmar själva öka sina insatser. Nyckeln är den privata avdragsrätten.

– Skattemässigt är det en stor fördel, eftersom medlemmarna har en 30-procentig avdragsrätt på sina lån – vilket föreningen inte har. Därför innebär en omläggning av lån från föreningen till medlemmarna i regel att månadskostnaden sjunker, säger Helena Klåvus, chefsekonom vid SBC, konsultföretag och förvaltare åt bostadsrättsföreningar.

Det svåra är att övertyga alla medlemmar om idén. En del kanske inte vill eller har möjlighet att själva låna så mycket som behövs. Ofta är det en process som tar minst ett år.

Men det finns alternativ där kapitaltillskottet är frivilligt.

Då handlar det i regel inte om ökat lånebehov i samband med renovering.

– Vi arbetar mest med att sänka boendekostnaden i föreningar, genom att på frivillig väg låta medlemmarna ta över sina andelar av föreningens skuld, säger Magnus Löfgren vid konsultföretaget Jurideko Fas­tighetspartner.

I många fall kräver det att medlemmarna får nya lån på minst en halv miljon kronor för det frivilliga kapitaltillskottet.

– Det är i regel inga problem, eftersom marknadsvärdet på bostadsrätterna ökar – ofta mer än vad man skjuter till, säger Magnus Löfgren.

Kalkylen bygger alltså på att månadsavgiften till föreningen drastiskt sänks när räntekostnaden för lånen förs över till varje medlem. Kvar blir bara en driftskostnad som kanske är hälften så stor som den gamla avgiften – vilket ökar marknadsvärdet på bostadsrätten och ger utrymme för nya lån, som är avdragsgilla.

Medlemmar som inte vill delta i omläggningen får, enligt Magnus Löfgren, helt enkelt behålla sin gamla månadsavgift.

– Systemet innebär en viss administration, men den är fullt hanterlig, säger han. Förändringen kräver dock en stadgeändring som två på varandra följande föreningsstämmor ska godkänna – den första med minst 50 procents majoritet, den andra med 75 procent.

Frivilligt kapitaltillskott

Ett exempel på hur boende­kostnaden kan sänkas vid omläggningen av lån från en bostadsrättsförening till medlemmarna.

Före:

Skuldandel: 800 000 kr/medlem.

Månadsavgift: 5 000 kr/mån (varav räntekostnad 2 000 kr/mån och amortering 500 kr/mån).

Efter:

Kapitaltillskott: 800 000 kr/medlem.

Räntekostnad, eget lån: 1 400 kr/mån (3 procents ränta, ränteavdrag 30 procent).

Ny månadsavgift: 2 500 kr/mån.

Sänkning: 600 kr/mån.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.