Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Din Ekonomi

Larm kan ge lägre premie

Det går att förhandla sig till lägre försäkringspremier och slopad självrisk. Det står klart när DN kontaktar de största sakförsäkringsbolagen. Men för att få rabatterna kräver de flesta bolagen att kunderna gör en investering, i larm eller säkerhetsdörr.

DN ställde två frågor till fyra sakförsäkringsbolag.

De var:
1. Vad rekommenderar ni?
2. Vilka rabatter kan man få?

Folksam. Erik Arvidsson.

1. Om det handlar om en villa rekommenderar vi ett hemlarm kopplat till en larmcentral. Är det en lägenhet rekommenderar vi en säkerhetsdörr

2. Ett hemlarm kan ge 5 procent rabatt på villadelen av en hemförsäkring. Den som har en lägenhet får lika mycket rabatt om man installerar en säkerhetsdörr.

Trygg-Hansa. Håkan Franzén

1. Vi rekommenderar alltid grannsamverkan. Risken för inbrott sjunker då med 25 procent, visar statistik från BRÅ. Sedan ska man ha ordentliga lås, även fönsterlås på fönster som nås från bottenvåningen. Därefter rekommenderar vi ett godkänt larm.

2. Vi ger inga rabatter, men ett lås godkänt av Stöldskyddsföreningen gör att man slipper en självrisk på 1 500 kronor. Vid lösöresbelopp som överstiger en miljon ställer vi krav på godkända lås, fönsterlås och i vissa fall larm.

If. Daniel Claesson

1. Vi rekommenderar grannsamverkan och bra lås. Vi rekommenderar också ett larm kopplat till en godkänd larmcentral.

2. Vi kan ge en rabatt på 10 procent på hemförsäkringen om man har ett godkänt larm.

Länsförsäkringar. Susanne Fagerberg

1. Vi ger inga rekommendationer, men tipsar gärna om larm och säkerhetsdörrar.

2. Rabatter varierar mellan de 23 olika länsförsäkringsbolagen. I Länsförsäkringar Uppsala kan man slippa från självrisken om man har ett larm aktiverat. Man kan också få tio procents rabatt på lösörespremien (det blir cirka en hundralapp billigare)

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.