Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Din Ekonomi

Många har dålig koll vid bostadsaffär

Att köpa eller sälja sin bostad kan vara en av de största affärerna som många gör. Men kunskaperna om skyldigheter och rättigheter vid en försäljning är små. Det visar en undersökning från myndigheten Fastighetsmäklarnämnden.

Det är tredje året i rad som Fastighetsmäklarnämnden genomför undersökningen. Och trots att resultatet från årets undersökning visar att kunskaperna hos konsumenter ökat från i fjol, så är det till en nivå som fortfarande kan anses vara ganska låg.

Till exempel svarar 71 procent att de inte känner till att mäklaren inte har ansvar för uppgifterna om bostadens storlek stämmer. Det innebär att andelen som känner till det här har ökat med 5 procent.

När det gäller objektets skick och standard svarar en knapp majoritet, 53 procent, att de känner till att mäklaren inte har ansvar för detta, 41 procent känner däremot inte till det och 6 procent är tveksamma. Svaren visar att kunskapen i den här frågan ökat med 3 procent från förra mätningen.

– Undersökningen gör det tydligt att konsumenterna tror att fastighetsmäklarna tar hand om i princip allting i en fastighetsaffär och det är felaktigt, säger Fastighetsmäklarnämndens ordförande Anna-Lena Järvstand.

Hon poängterar att mäklarens uppgift är hitta två parter som vill sluta avtal med varandra och sedan se till att avtalet som skrivs är en överenskommelse utan oklarheter.

– Mäklaren bär ansvaret att informera men att en mäklare är inbladad i ett fastighetsköp fråntar aldrig köparens fulla ansvar för exempelvis undersökningsplikten.

Undersökningen visar också att vårt förtroende för mäklare ökat, förra året sa sig 29 procent hysa stort förtroende för mäklare och i år säger 34 procent samma sak.

Enligt Anna-Lena Järvstrand finns cirka 6.400 fastighetsmäklare i landet. Fastighetsmäklarnämnden prognostiserar att det gjorts 140.000 fastighetsaffärer under 2009, i 125.000 av fallen har mäklare varit inkopplade.

– Man ska komma ihåg att i majoriteten av affärerna går allting bra. Men det är anmärkningsvärt att konsumenternas kunskaper om bostadsköp är så dåliga, säger Anna-Lena Järvstrand.

Fastighetsmäklarnämnden har i år fått in uppemot 260 anmälningar mot fastighetsmäklare från konsumenter i år. Nämnden har delat ut 61 varningar till olika mäklare, förra året låg siffran på 72 varningar och nämnden har också återkallat 4 mäklarregisterringar, i fjol återkallades 1 registrering, enligt Anna-Lena Järvstrand.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.