Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Din Ekonomi

Det är bra om robotarna kan få fler att lämna dåliga sparkonton

Svenskarna har enorma summor på sparkonton som ofta inte ger någon ränta alls. Om fler valde fonder för sitt långsiktiga sparande skulle de ha chans till bättre avkastning.

En undersökning som banken och bolånejätten SBAB gjorde i somras visar att svenskarna hade 1.586 miljarder kronor på sparkonton i juni i år. Det är en svindlande stor summa, faktiskt mer än hela den svenska statsskulden.

Problemet är att det är svårt att få ränta på sparpengarna. I många fall blir det ingen ränta alls.

Fördelen med sparkonton med insättningsgaranti är att man inte kan bli av med några pengar. Man kan alltid vara säker på att få ut lika många kronor som man satt in. Nackdelen är den låga räntan.

Många har kvar pengarna på sparkontot för att det inte har blivit av att flytta dem. Men en del oroar sig för nya börsfall och drar sig för att placera sina pengar i fonder.

Det är lätt att förstå eftersom vi haft ett par rejäla börsfall under 2000-talet och det kan givetvis hända igen. Det går aldrig helt att undvika risker på börsen men man kan ta större eller mindre risk.

Där kan spararna få hjälp av sparrobotar som hjälper till att hålla risken på den förutbestämda nivån. För vanliga småsparare är det troligen fondrobotarna som kommer att bli vanligast.

Det finns robotar som ger råd men inte gör några placeringar. Man får placeringstips och måste själv flytta pengarna för att hålla fast vid den bestämda risknivån.

Då är skillnaden främst att det är en robot och inte en människa som ger råden. Fördelen är att alla behandlas lika utifrån de svar de ger. Det finns inget utrymme för personliga tolkningar. Nackdelen är på samma spår. En robotrådgivare kan inte göra några personliga tolkningar.

Men det finns också sparrobotar som, förutom att ge placeringsråd, justerar risken fortlöpande. Då behöver man inte ha koll på sina fonder och flytta pengar mellan dem för att få rätt risknivå.

Sparrobotarna är ingen garanti för att man inte förlorar pengar.

Om man vill använda en sparrobot är det överlägset bäst att göra det inom ett investeringssparkonto, ISK. Det beror på att man sannolikt kommer att sälja och köpa fondandelar under året.

Med ISK utlöser man inte vinstskatt när man säljer fondandelar och försäljningarna behöver inte deklareras. I stället betalar man varje år en schablonskatt på kapitalet och insättningar under året.

Robotens service kostar pengar så det finns som vanligt anledning att hålla ett öga på avgiften. För vanligt fondsparande anses en avgift på högst 0,5 procent vara låg. Det kan man ha i minnet när man jämför med robotarnas avgifter.

Sparrobotarna är ingen garanti för att man inte förlorar pengar. Men de borde kunna dämpa fallet vid ett börsras för den som inte tar så stor risk.

Som vanligt ska man bara placera pengar på börsen om man kan vara av med dem i minst fem år. Och bufferten och pengar som man snart ska använda ska stå kvar på sparkontot.

De som blir väldigt oroliga av att ha pengar på börsen ska, också precis som vanligt, tänka ett varv extra på om möjligheten till högre avkastning är värd all ängslan. Det viktigaste är alltid att må bra och sova gott.

Maria Crofts är privatekonomisk

Maria Crofts är privatekonomisk krönikör.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.