Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Din Ekonomi

Det är lätt att bli lurad av bluffmakare – därför gäller det att se upp

Bedragarna är skickliga och spelar på högst mänskliga känslor. För vem blir inte glad av att få ett mejl om att man vunnit en tv?

Det är ingenting att skämmas för och har du gått på det är du inte ensam. Att lockas av en lotterivinst eller chansen att få ett presentkort på ett par hundra kronor tillhör de knep vi lättast går på.

Det är till exempel många som gått in i abonnemangsfällor när de uppmanats att lämna ut sina kortuppgifter för att få ett presentkort.

Mejl som ser ut som om de kommer från banken eller en myndighet som till exempel Skatteverket är också lätta att missta för äkta. Då gäller det att ha i minnet att företag och banker aldrig ber dig mejla in lösenord och koder och kontonummer.

Därför ska du alltid ringa den som står som avsändare och fråga om de mejlat dig och vad de i så fall ska ha uppgifterna till. Står det ett telefonnummer i mejlet ska du bortse från det eftersom det kan gå till bedragarna. Ta i stället reda på det vanliga numret.

Det samma gäller om en familjemedlem eller vän ber om kort- eller inloggningskoder. Du ska inte lämna ut uppgifterna på mejl eller facebooktjänsten messenger. Ring i stället upp personen och fråga om det verkligen är han eller hon som hört av sig.

Just de här lurendrejerierna verkar vi som har blivit lite äldre ha svårare än de yngre att skydda oss emot. Vi är inte uppvuxna med internet och känner inte till fällorna lika bra som de unga.

De yngre genomskådar ofta sådana här bluffar och raderar mejlen direkt. Vill vi inte göra det får vi i stället ringa upp och kolla alla som vill ha känsliga uppgifter från oss på mejl eller messenger. För det är bara då vi kan vara säkra på att inte bli lurade.

När det gäller de mer raffinerade bedrägerierna måste man agera på ett aktivt sätt. Det är inte svårt och tar inte lång tid men det gäller att se till att det blir gjort.

Det tar några minuter att använda tjänsten "Spärra obehörig adressändring" hos Skatteverket och att använda "Adresslåset" hos Svensk Adressändring. Men det är värt varenda minut.

När du har gjort det måste du logga in med bank-id om du vill ändra din adress eller få din post till en annan adress. Men det innebär också att det i princip är omöjligt för någon annan att göra ändringarna.

Nästa steg är att skaffa en digital brevlåda. Staten har en digital brevlåda som bara kan ta emot post från myndigheter. Därför rekommenderar jag någon av de privatägda brevlådorna som även tar emot post från företag.

Förutom att du får känsliga bankpapper och annat till din digitala brevlåda kommer alla kreditupplysningar dit. Det gör det omöjligt för en bedragare som försöker ta lån i ditt namn att hindra dig från att se dem.

Det låter krångligt det här men tänk på gäller hur mycket enklare det mesta faktiskt blivit tack vare internet.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.