Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-16 12:33

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/din-ekonomi/maria-crofts-det-viktigaste-ar-att-det-gar-att-hitta-dina-papper-och-prylar/

Din Ekonomi

Maria Crofts: Det viktigaste är att det går att hitta dina papper och prylar

Viktiga papper – var ska de förvaras bäst? Foto: Jessica Gow/TT

När bankfacken försvinner gäller det att hitta andra förvaringsplatser för sina papper och prylar. Men du ska se till att du och dina anhöriga lätt kan hitta dem.

Bankfacken har länge varit den självklara förvaringsplatsen för dem som vill skydda viktiga dokument och värdefulla saker. När bankkontoren stängs försvinner även bankfacken. Då gäller det att hitta andra säkra förvaringssätt som upplevs som lika uppenbara.

I vissa fall finns viktiga handlingar hos myndigheter i digital form. Det gäller till exempel lagfarten som visar att du äger en fastighet. Men om det datoriserade registret havererar är det bra att ha ett pappersdokument som förvaras på ett säkert ställe och är lätt att hitta.

Begravningsbyråerna har upptäckt att behovet av förvaringstjänster har ökat och börjat med tjänster som gör att man kan förvara viktiga dokument hos dem. Det finns utan tvekan fler fördelar med att använda de här tjänsterna. Särskilt som en del viktiga dokument inte går att registrera.

En del dokument måste registreras för att vara giltiga. Så är det till exempel med äktenskapsförord. Men för samboavtal behövs ingen registrering. Då räcker det att avtalet är skriftligt och undertecknat av båda.

Det finns inte heller någonstans där man kan registrera sitt testamente och det är en av de värdehandlingar de flesta vill ha koll på. Nackdelen med att förvara testamentet hemma i en låda är att de efterlevande kanske inte hittar det när det är dags eller att det ger upphov till missämja mellan de tänkbara arvingarna. Ligger testamentet i ett bankfack som någon eller några anhöriga har tillgång till kan det också bli diskussioner.

I de här situationerna kan det uppstå misstankar om att en anhörig som känner sig förfördelad kan ha förstört testamentet eller eventuella gåvobrev som säger att en gåva ska räknas som förskott på arv.

Med de nya byråtjänsterna finns ingen sådan risk eftersom det bara är du själv som har tillgång till testamentet och kan göra ändringar. Att byråerna samkör sina register med Skatteverkets är en annan fördel. Då kommer testamentet garanterat fram i anslutning till dödsfallet.

Äger man väldigt dyra saker kan det vara värt att skaffa ett kassaskåp och låsa in dem. Nackdelen är att man inte kan använda smyckena eller njuta av konsten om sakerna är inlåsta. Då kan det vara bättre att satsa på en bra försäkring så att man åtminstone får lite tröst om sakerna försvinner.

Jag har förstått att det inte är helt ovanligt att ha kontanter hemma. Det vill jag bestämt avråda i från eftersom pengar inte går att spåra och därför är väldigt stöldbegärliga. De flesta klarar sina betalningar genom att swisha, använda giron eller kort. Och ta ut en mindre summa i taget.